"Обі-Ван Кенобі": повернення легендарного джедая в науково-фантастичному мінісеріалові

Зйомки мінісеріалу "Обі-Ван Кенобі". Скриншот: kanaldim.tv

Всесвіт "Зоряних війн" за майже 50 років свого існування має безліч фільмів, серіалів та супутніх медіапродуктів. Деякі з них стають легендами, а деякі проходять майже непомітно. Яка ж доля мінісеріалу "Обі-ВанГенобі, що вийшов навесні 2022 року, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

"Обі-Ван Кенобі" — це перший телесеріал франшизи "Зоряних війн", дія якого відбувається між прикладом та оригінальною трилогією, а саме через 10 років після подій фільму "Зоряні війни". Епізод третій: Помста сикхів". Обі-Ван переховується від Імперії на планеті та Татуїн, де проглядає за маленьким Луком Скайвокером. Утім, невдовзі йому доведеться вирушити у небезпечну подорож, аби знайти та врятувати принцесу Лею, а також зустрітись зі своїм колишнім учнем Дартом Вейдером.

Команда серіалу "Обі-Ван Кенобі" зустрілась з перешкодами майже одразу. Спочатку планувалося, що історія цього персонажа буде окремим фільмом і вийде на великі екрани після Хана Соло та через комерційний провал стрічки про легендарного космічного авантюриста продюсери вирішили зменшити ризики та перетворити Обі-Вана на мінісеріал. Перший варіант сценарію, над яким працював оскарівський номінант Хусейн Аміні не сподобався студії й відправили на доопрацювання Джобі Гарольду. Від ідеї Аміні мало що залишилося, хіба що сюжетна лінія. Обі-Ван Кенобі переживає психологічну травму, адже розуміє, що саме він як наставник виховав майбутнє зло Дарта Вейдера. Певного сум'яття до історії зі сценарієм додало й те, що автор франшизи Джордж Лукас не брав жодної участі у проєкті.

"Спочатку мені видавалося, що я ніби зраджую Джорджа Лукаса, але зараз для "Зоряних війн" настав інший час. На мою думку, чудово, що приходять інші оповідачі, котрі можуть показати цей всесвіт по-своєму. Звісно, ми завжди тримаємо в голові реакцію Джорджа Лукаса, коли ухвалюємо рішення, адже хочемо створювати речі, якими він буде задоволений", — пояснив актор Гайден Крістенсен.

Актор Юен Макгрегор, який зіграв Обі-Вана у трилогії "Зоряних війн", повернувся до своєї ролі, а також став одним з виконавчих продюсерів серіалу. Разом з Макгрегором в трилогії до кастингу доєднався Гайден Крістенсен, котрий втілив Дарта Вейдера. Режисерка серіалу Дебора Чоу так хотіла бачити саме Крістенсена у цій ролі, що приїхала до нього додому, аби особисто презентувати серіал.

"Кожен день роботи над проєктом "Зоряних війн" дуже  захопливий. Коли я працював над приквелами, то чудово розумів, як мені пощастило, те саме відчуваю і зараз, коли став трохи старшим. Вмію більше цінувати та усвідомлювати вплив цих історій і те, що вони означають для стількох людей. Чесно кажучи, найбільше мені подобається просто махати світловим мечем", — продовжив актор Гайден Крістенсен.

Не хотів повертатись до роботи над сагою композитор Джон Вільямс. Після закінчення трилогії сиквелів він відмовився від написання будь-яких творів, пов'язаних із "Зоряними війнами". Та коли дізнався, що новий серіал буде присвячений Кенобі, сам вийшов на зв'язок із продюсерами, адже хотів, аби такий персонаж мав власну музичну тему.

Побоювання продюсерів щодо успіху мінісеріалу "Обі-Ван Кенобі" були марними. Шоу дуже вдало стартувало на Disney+ та стало найпопулярнішою прем'єрою для стримінгової платформи. Проте інтерес до фільму дуже швидко зник. "Обі-Ван Кенобі" виграв тільки три премії "Сатурн" та швидко отримав статус серіалу лише для своїх. Якщо його попереднику "Мандалорцю" вдалося закохати у себе навіть не зацікавлену публіку, то "Обі-Ван Кенобі" залишився шоу для пристрасних фанатів франшизи.

Також цікаво: Фільм "До зустрічі з тобою" — історія кохання, яка зворушить ваше серце

Прямий ефір