Люди похилого віку і люди з інвалідністю плетуть килимки зі старих речей — проєкт DOGODA

Валерій Стельмах. Скриншот: kanaldim.tv

Проєкт DOGODA — екосоціальна ініціатива про плетіння килимків зі старих речей. Такі килимки плетуть літні люди та люди з особливими потребами. Ініціатива базується на трьох принципах: 

  • усвідомлення повторного використання вживаних речей, 
  • соціалізація,
  • можливість отримати фінансову допомогу для людей похилого віку і людей з інвалідністю. 

Більше про DOGODA розповідається у сюжеті "Ранку Вдома".

"Проєкт почався у 2015 році, коли запропонували нашим підопічним в Будинку для літніх людей в Перемозі (село Баришівського району Київської області, — ред.) трошки розрадити себе, соціалізуватися і об'єднуватися на базі свого закладу, робити гарну яскраву справу і трошки підзаробити собі на ті забаганки, які в кожного є", — каже директорка благодійного фонду "Наша перемога" Ірина Лутай.

Перший майстерклас із плетіння килимків відвідали 10 людей, але дійшов до "фіналу" та залишився у проєкті лише один — Валерій Стельмах. Він і донині є незмінним автором та натхненником соціальної ініціативи. 

"Валерій — це людина, якій в житті декілька разів не пощастило. Можливо, не знайшлося поруч людини, яка би допомогла йому жити нормальним життям, бо він потрапив у цей будинок ще зовсім молодою людиною. Зараз йому 52 роки", — розповідає директорка БФ.

Валерій мешкає в геріатричному закладі понад 12 років. Чоловік пересувається у кріслі колісному, адже втратив обидві ноги. Каже, що тут знайшов нових друзів і нову родину. Пригадує, як у дитинстві його бабуся ткала на дерев'яному верстаті килимові доріжки на підлогу. Він ще тоді зацікавився цим ремеслом. Килимарство його надихає, тримає на плаву, дає можливість відновитися та відчути життя. Коли є матеріал — можна працювати, розповідає чоловік. Коли ж тканини мало, треба щось вигадувати. Процес плетіння килимків тривалий, та Валерію подобається.

На виготовлення одного килимка потрібно 4-5 днів і три непотрібні футболки — все залежить від композиції та візерунка. Чимало часу займає підготовка. За ці роки Валерій Стельмах виготовив понад 1000 крафтових виробів. З матеріалами допомагають благодійники. 

Авторські роботи Валерія Стельмаха є не лише в Україні, а й у Нідерландах, Великій Британії, США, Канаді та Італії. Майстер вміло поєднує кольори і намагається додати до кожного виробу певний зміст та цікаву ідею. Яскраві плетені роботи продаються у благодійній крамниці "Ласка", а віднедавна ще й в магазині на сайті благодійного фонду "Наша перемога". Їх купують для заміських будинків, домашніх улюбленців та на подарунки друзям за кордоном. У килимарстві Валерій вбачає сенс свого буття.

Читайте також: "Японія. Очима та серцем": у Музеї історії міста Києва триває унікальна виставка

Прямий ефір