Безвіз, винайдення кухонної плити та перші автоперегони — 11 червня в історії 

Зустрічаємо вівторок, 11 червня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

11 червня 1742 року Бенджамін Франклін винайшов кухонну плиту. Ам ериканські науковець і політик хотів створити .економний прилад, який би витрачав менше тепла. Для цього він використав чавун, відомий високою теплопровідністю. Сама плита була універсальною, адже слугувала і котлом, і радіатором. До винаходу Франкліна металеві печі не дозволяли рівномірно розігрівати чи готувати їжу. 

Цього дня 1770 року англійський мореплавець Джеймс Кук відкрив Великий бар'єрний риф — найбільший об'єкт, створений живими організмами у водах Австралії. Сталося це випадково, коли судно Кука натрапила на підводні скелі і виникла пробоїна. Великий Бар'єрний риф площею майже 350 000 квадратних кілометрів став домівкою для безлічі видів тварин. Він визнаний світовою спадщиною ЮНЕСКО та є однією з найцінніших і найуразливіших екосистем на Землі. 

11 червня 1895 року у Франції стартували перші у світі автомобільні перегони. Участь у них взяли 46 гонщиків. Заїзди за маршрутом Париж — Бордо — Париж тривав кілька днів. Перше місце здобув французький винахідник і піонер автомобілебудування Еміль Левассор. Він подолав дистанцію у понад 1000 кілометрів за 48 годин 47 хвилин середня швидкість його машини була майже 25 км/год. 

34 роки тому в Україні запровадили новий порядок обчислення часу. Відповідна постанова була ухвалена Верховною Радою УРСР. Згідно з документом, Україна, яка жила за московським часом, перейшла на час другого східноєвропейського часового поясу. Відтоді разом із більшістю країн Європи двічі на рік ми переводимо стрілки годинника. 

11 червня 2017 року набув чинності безвізовий режим між Україною та Європейським Союзом, а українці отримали можливість вільно подорожувати до країн ЄС і деяких окремих членів Шенгенської зони. Для цього потрібен лише біометричний паспорт. Історичний документ про безвізовий режим України з ЄС підписали у французькому Страсбурзі 17 травня того ж таки 2017-го. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір