Українські студенти здобули срібло Чемпіонату світу з програмування 

Студенти-кібернетики КНУ ім. Тараса Шевченка. Скриншот: kanaldim.tv

Студенти-кібернетики КНУ ім. Тараса Шевченка вибороли друге місце на Чемпіонаті світу з програмування ICPC. Змагання проводять щорічно, починаючи з 1970 року. В ньому можуть брати участь лише команди до трьох учасників, які навчаються в одному університеті. Подробиці — у сюжеті "Ранку Вдома".

Троє студентів кібернетиків університету імені Тараса Шевченка показали гарний результат на всесвітніх змаганнях з алгоритмічного програмування, які проводяться щорічно з 1970 року.

"Це міжнародне командне змагання з програмування. Воно проводиться для студентів. Можуть брати участь лише команди з трьох або менше учасників з одного університету. Тобто змагаються, по суті, університети між собою", — пояснює студент КНУ ім. Шевченка Костянтини Луценко. 

Костянтини Луценко та Савчук, а також Владислав Заводник навчаються в Національному університеті імені Тараса Шевченка на різних курсах. Втім, хлопці давно дружать і беруть участь у різноманітних змаганнях. До цьогорічного чемпіонату, який проходив у Єгипті, в місті Луксор, студенти готувалися довго. Пройшли непростий шлях відбору. 

"Щоб потрапити на світовий фінал, потрібно пройти серйозний відбір. У змаганні брало участь 124 команди з різних куточків планети. На змаганнях була дуже дружня атмосфера. Всіх об'єднує те, що вони прагнуть розв'язувати задачі", — додає Костянтини Луценко

За правилами змагань команді дають лише один комп'ютер і задачі, на розв'язання яких є лише п'ять годин. 

"Тільки одна людина може писати код. В цей час інші учасники команди розв'язують інші задачі. Після того, як перший дописав свій код, інші його замінюють та пишуть код на інші задачі", — каже студент.  

Цього року організатори підготували для студентів 11 задач. Українська команда за перші півтори години розв'язала цілих шість. Поступившись команді з Китаю, вибороли срібну медаль та отримали приз 7 000 доларів. 

Крім цього, студенти кібернетики здобули третій приз челендж від одного з організатора змагань. На цьому команда не зупинятиметься. Студенти продовжуватимуть свої спільні тренування, щоб успішно представляти Україну у нелегкий для неї часи на міжнародній арені. 

Також цікаво:"Мрія" стає реальністю: застосунок для дітей, батьків та вчителів тестують у 40 школах

Прямий ефір