Колекціонує та ремонтує швейні машинки — хобі пенсіонера з Прилук

Олександр Шиян. Скриншот: kanaldim.tv

У свої 76 років житель Прилук Олександр Шиян знаходить сили та енергію на купу різних хобі. Захоплюється риболовлею, висаджує троянди, майструє. Перше місце серед його улюблених занять займає колекціонування та ремонт швейних машинок. Історію колекціонера дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

До виходу на пенсію, Олександр Павлович працював водієм, потім механіком і головним інженером комунального підприємства міста Прилуки. Свою першу швейну машинку отримав у спадок від матері. Відтоді минуло майже 10 років, а колекція поповнилася новими екземплярами.

Близько 15 різних машинок чоловік зібрав прямо у вітальні власного будинку. Він ніколи їх не купує. Зазвичай знаходить на брухті або отримує в подарунок від друзів та знайомих. У колекції пана Олександра зібрані машинки трьох марок — "Подолки", "Чайки" та знамениті "Зінгер". 

"Найстаршій машинці — понад 100 років. Всередині — куля, яка "ходить", коли шиєш. Всі машинки я ремонтую та запускаю в роботу. Зазвичай машинки мають однакові несправності. Часто ламаються голки, або утворюються зайві дірки під час шиття. Також машинки треба змазувати маслом", — розповідає колекціонер Олександр Шиян.

До Олександра Павловича звертаються з усієї Чернігівської області. Люди лагодять у нього свою техніку, а іноді просять щось пошити. Для цього чоловік облаштував вдома робоче місце. 

Чоловік ремонтує речі на замовлення та шиє вироби за власними лекалами, у такий спосіб пошив не одну сумку та речі для риболовлі. Олександр Павлович планує й надалі поповнювати свою колекцію, щоб з часом передати її в музей. 

Читайте також: Давні українські символи на емблемах міст та на кахлях —  унікальні роботи ілюстраторки із Сум

Прямий ефір