Відкриття "Полонію", відокремлення Ватикану та день народження Кандиби — 7 червня в історії 

Зустрічаємо п'ятницю, 7 червня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Цього дня 1903 року в Берліні оголосили про відкриття нового хімічного елементу "Полонію". Це заслуга подружжя науковців П'єра Кюрі та Марії Склодовської-Кюрі. Спільними зусиллями їм вдалось винайти елемент, що перевищує радіоактивність урану в 400 разів. Його назвали на честь рідної для Марії країни Польщі. У 1911 році за відкриття елементів "Радію" та "Полонію" науковці отримали другу Нобелівську премію. Її чоловік П'єр до цього моменту не дожив. Марія Склодовська-Кюрі — перша жінка, котра отримала Нобелівську премію і наразі єдина, яку відзначили нагородою у двох різних наукових галузях — фізиці та хімії. 

105 років тому розпочалася Чортківська офензива. Таку назву отримала одна з найважливіших наступальних операцій, що здійснила Галицька армія під час польсько-української війни 1919 року. Тривала вона три тижні. Сили були нерівними. 25 000 українських бійців протистояли понад 40 000 польській армії. Зрештою поляки відступили по всій лінії фронту. 

Цього дня 1926 року на Вінниччині народився український художник Анатолій Базилевич. Він, як ніхто інший, максимально наближав свої малюнки до творчого стилю художнього твору. Найвідоміша робота Базилевича — ілюстрації до поеми "Енеїда" Івана Котляревського. Над створенням понад 130 малюнків та безлічі ескізів художник працював протягом десятиліття. Ілюстрована поема вийшла у видавництві "Дніпро" та перевидавалася 17 разів. 

Державі Ватикан виповнюється 95 років. Карликова країна виникла внаслідок ветеранських угод між Італійським королівством та Святим Престолом. Документ про суверенітет Ватикану підписали у лютому того самого 1929 року кардинал П'єтро Гаспарі, який діє від імені Папи Римського, та прем'єр-міністр Беніто Муссоліні, від імені короля Італії. Нині Ватикан — це резиденція Папи Римського та найменша держава у світі. Її площа 44 гектари, а населення майже тисяча мешканців. Територія країни перебуває під охороною ЮНЕСКО.

7 червня 1930 року народився правозахисник, дисидент, політв'язень Іван Кандиба. Він жадав справедливості та мріяв про незалежну Україну. Був співзасновником підпільної Української робітничо-селянської партії, яка виступала за відокремлення України від СРСР, а також Української Гельсінської групи. Загалом у неволі провів понад 22 роки. Попри це, він зумів передати за кордон звернення до Комісії з прав людини при ООН щодо геноциду політв'язнів. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір