Збір на реабілітацію побратима: ветеран ЗСУ пройшов марафон на протезі

Піший марафон ветерана ЗСУ. Скриншот: kanaldim.tv

Ветеран ЗСУ Сергій Храпко вдруге ініціював піший марафон. На протезі він подолав шлях від Києва до Борисполя. Під час ходи ветеран зібрав необхідну суму для реабілітації свого побратима, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

18 кілометрів — це відстань від Києва до Борисполя. Відстань, на якій кожен крок — героїчний вчинок. Відстань, де кожен крок наближає мету. Це 24 774 кроки пішого марафону, який на протезі подолав ветеран запасу Сергій Храпко.

Це вже другий благодійний марафон, який ініціює колишній військовий. Торік він разом з побратимами пройшов від Києва до Житомира. За п'ять днів шляху зібрав понад 11 мільйонів гривень, на які закупили обладнання для військового шпиталю. Цього разу ветеран збирає на реабілітацію побратима Олександра Надточія, який отримав важкі поранення під час повномасштабного вторгнення.

"Процес відновлення вкрай важкий та тривалий. В його випадку, на превеликий жаль, поранення не дають йому змоги наразі почуватися добре. Йому потрібно відновлення, щоб він міг сам себе обслуговувати. Людина візуально ціла, але після поранення йому довелося заново вчився їсти, знайомився з дітьми. У нього важка травма головного мозку. Хотілося б повернути батька в родину. Це головна мета нашого марафону", — розповів ветеран ЗСУ Сергій Храпко.

Сергій добре знає, наскільки важлива підтримка під час реабілітації. Він сам втратив дві кінцівки на початку війни, ще у 2015 році. Втім, ветеран знаходить в собі сили для допомоги побратимам.

"Річ у тому, що у 2015 році такої активності не було, але ми воювали. Прилітало на наші позиції.  Я зазнав поранення. Це стало наслідком мінно-вибухової травми. Тоді я втратив руку й ногу. Під час поранення, я бачив свою ногу, але в шпиталі її ампутували, бо була загроза життю. Зараз я живу без руки та ноги", — додав ініціатор марафону. 

Мета цьогорічного пішого марафону зібрати 650 000 гривень на реабілітацію пораненого Олександра Надточія в реабілітаційному центрі "Модричі".

"Безмежно буду щасливий, якщо протягом цього шляху вдасться зібрати потрібну суму. Якщо більше, буде чудово, як ні, то я піду пішки додому. Не дуже хотілося б, але сподіваюся, що до цього збору приєднаються небайдужі. Зрештою, ми зберемо потрібну нам суму", — резюмував Сергій Храпко.

Підтримати Сергія на його шляху приїхали побратими, волонтери, друзі й родина самого Олександра.

"Для нас це в першу чергу велика підтримка. Не лише фінансова. Це шанс повернути чоловіка, батька трьом дітям. Це шанс продовжити реабілітацію, це шанс на одужання. Ми віримо в це. Ми вдячні кожному, хто долучається, хто не байдужий, хто весь цей час нам допомагав. Ми дуже вдячні, в першу чергу його друзям", — розповіла дружина Олександра Людмила Надточій.

Старший син Олександра та його друзі теж вирішили пройти весь шлях від Києва до Борисполя разом з Сергієм.

"Про піший марафон підтримки військових мені розповіла мама. Це для мого батька, тож я з друзями вирішили підтримати цю акцію. Дуже важливо підтримувати військових. Гордий за те, що можу привернути увагу до ситуації з батьком, підтримати його та інших військових", — зізнався син Олександра Максим Надточій.

За один день ветеран заїзду Сергій Грабко подолав марафон довжиною у вісімнадцять кілометрів. За цей час українці заощадили майже 675 000 гривень. Сергій вкотре довів, що на шляху підтримки ближнього немає нічого не можливого. 

Читайте також: Український ветеран на протезі пробіг Токійський марафон із персональним рекордом

Прямий ефір