Український перформанс про Лятошинського хочуть показувати на стрімінгових платформах

Перформанс о Лятошинском. Скриншот: kanaldim.tv

"Гра в хованки з паном Лятошинським" — це унікальна культурна подія, яка закликає глядачів дізнатись історію українського композитора, з перших хвилин занурює в атмосферу Києва XX сторіччя. Однойменний перформанс під назвою на повноцінний фільм, який знімали торік під час мистецької акції у знаменитому Будинку в будинку РОЛІТ (абревіатура від назви "Кооператив "Робітник літератури"). Над проєктом працювали родичі композитора, а сам фільм хочуть передати стрімінговим платформам, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Для організаторів проєкту було важливо показати, що під час XX сторіччя в Україні жили композитори, котрі революційно мислили.

"Цей проєкт — це поєднання кількох видів мистецтва. Це музика, театр та перформанс. У музеї відомого Будинку РОЛІТ, де жив композитор свого часу, робили перформанс. Водили глядачів під'їздом, квартирою, ліфтом та вулицею. Це була така одноразова театральна відкрита акція. Потім ми створили відео цього перформансу, який буде жити. Сподіваюся, його захочуть переглядати", — пояснив режисер проєкту "Гра в хованки з паном Лятошинським" Богдан Поліщук.

Головна мета авторів проєкту — довести глядачам, що українська культура була і розвивалась, завжди, пробивалася навіть крізь залізну завісу Радянського Союзу.

"Раніше дуже часто ми розглядалися в російському радянському контексті. Так, це були наративи імперського або тоталітарного радянського режиму. Втім, ми все ж таки є частиною європейського культурного ландшафту. Цей проєкт стимулює пам'ятати про своє навіть. Це доводить, що ми не забуваємо про своє мистецтво та плекаємо свою ідентичність", — додає режисер перформансу.

Проєкт "Гра в хованки з паном Лятошинським" став однією з перших подій щойно створеної громадської організації "Фундація Лятошинського". Її заснувала родичка українського композитора, яка зараз разом з родиною мешкає в Будинку РОЛІТ.

"Ми надали простір — квартиру Лятошинського, надавали певні консультації, поділилися фотографіями, записами. Композитора нема вже понад 50 років, але ми досі говоримо про актуалізацію, на жаль. Це важливо, тому що без власної ідентичності та потужних постатей, які ми можемо представляти на світовій арені, існування України не як колонії неможливе", — резюмувала засновниця "Фундації Лятошинського" Тетяна Гомон.

Зараз команда митців працює над продовженням проєкту і веде перемовини зі стрімінговими платформами, аби відео версія перформансу стала доступною широкому колу глядачів.

Читайте також: У театрі "Золоті Ворота" готують виставу про боротьбу з внутрішнім ворогом

Прямий ефір