Підписання Емського указу та дебют українського вантажного літака "Руслан" — 30 травня в історії

Зустрічаємо четвер, 30 травня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

30 травня 1431 року в Руані привселюдно спалили Жанну д'Арк. Одну з командувачів французькими військами у Столітній війні взяли в полон бургундці у битві при компанії, після чого продали англійцям, котрі звинуватили її в єресі та чаклунстві. Жанна д'Арк стверджувала, що послана Небом для порятунку Франції. Суд над 19-річною Орлеанською Дівою тривав кілька місяців, і її засудили до страти. 1456 року вона була реабілітована, а згодом католицька церква зарахувала її до лику святих.

В цей день 1876 року було підписано Емський указ — розпорядження російського імператора Олександра спрямоване на знищення української культури. Документ, підписаний у німецькому містечку Емс доповнював основні положення Валуєвського циркуляру 1863 року, яким було заборонене видавництво значної частини книжок українською мовою. Емський указ не дозволяв театральні вистави, публічні виступи та викладання у школах українською мовою. У різні роки його доповнювали новими заборонами. Тільки 1905 року документ втратив чинність, хоча формально не був скасований.

113 років тому стартували найстаріші автоперегони у світі Indianapolis 500. У них взяли участь 40 пілотів. Заїзд відбувся на американському автодромі Indianapolis Motor Speedway, який досі приймає змагання. Перше місце посів американець Рей Харун. За історію перегонів було чимало трагедій. Ці змагання забрали понад 70 життів.

У ніч з 30 на 31 травня 1942 року авіація Великої Британії здійснила перший масований наліт на гітлерівську Німеччину під час Другої світової війни. Масштабному бомбардуванню піддався Кельн. Понад 1 000 літаків скинули на німецьке місто близько 1 500 тонн бомб. Понад 3 000 будівель були зруйновані, понад 400 цивільних мешканців загинули, тисячі отримали поранення. Загалом впродовж Другої світової війни Кельн атакували 262 рази. Місто було майже повністю знищене.

30 травня 1985 року на міжнародному авіасалоні у французькому Ле-Бурже дебютував Ан-124 "Руслан". Витвір Київського конструкторського бюро Антонова став найбільшим серійним вантажним літаком у світі. Унікальність Руслана — в його транспортних можливостях. Борт може привести до 150 тонн вантажу. Літак встановив понад 20 авіаційних рекордів. Усього виготовлено 56 "Русланів".

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір