Книжковий Арсенал 2024: про родзинки події розповіла проджект-менеджерка Мистецького Арсеналу Олександра Бойко

Олександра Бойко. Скриншот: kanaldim.tv

XII Міжнародний фестиваль "Книжковий Арсенал" — наймасштабніша літературна подія року — розпочинається у четвер, 30 травня. У просторі Мистецького Арсеналу зберуться понад 100 видавництв та 5 книгарень, щоб представити відвідувачам свої книжки. Як завжди, на відвідувачів чекає насичена програма. Які події обов'язково варто відвідати, що стане родзинкою заходу, як на фестиваль вплинула повномасштабна війна, розказала у "Ранку Вдома" проджект-менеджерка Мистецького Арсеналу Олександра Бойко.

Ведучі — Лілія Ребрик та Костя Октябрський.

В чому особливість цьогорічного Книжкового Арсеналу? Чи матиме фестиваль родзинку?

— Це дванадцятий міжнародний Книжковий Арсенал, який відбудеться в Мистецькому Арсеналі, і другий фестиваль, який готується в часи повномасштабної війни. Звісно, він має особливості, які пов'язані з тим, що триває війна Росії проти України. Дуже багато уваги ми надали безпековим питанням. Всі, хто відвідуватиме фестиваль, повинні бути готовими до того, що подія зупиняється, як тільки оголошують повітряну тривогу. Всі ідуть в укриття, адже найголовніше для нас це безпека. Також цього року на подію повертаються видавці. Їх буде 100. Усі вони представлятимуть  свої новинки, свої видання. Також будуть п'ять книгарень. Тобто це буде змішаний формат. Книгарні представлять книжки в певних рубриках: арткнига, нон фікшн, книжки іноземними мовами, мальописи. В них буде така спеціалізація.

Яка тема цього року?

— Оскільки Книжковий Арсенал — це не тільки ярмарок, це також й фестиваль, який несе в собі сенси. Ми рефлексуємо про те, що відбувається. Цьогорічний фокус тема — "Життя на межі". Куратори фокус-теми Тетяна Огаркова та Володимир Єрмоленко. Вони міркують про цю межу. Де проходить межа між цивільними й військовими, межа між нашим життям у Києві та життям там в окопах? Не тільки фокус теми, а й інших програми фестивалю так чи інакше дотичні до теми життя на межі.  Це фіксує кураторка літературної програми Олена Гусейнова. Її програма називається "Долаючи розрив". Це також про розрив між оповіддю і мовчанням, між жахом і сміхом, між цивільними й військовими. Зрештою, цьогорічний "Книжковий Арсенал" дотичний до війни, до того, як загалом українці фіксують, якщо ми говоримо про художників та письменників, і переносять свої досвіди. Це досвіди переміщених осіб, досвіди втрати дому, досвіди окупації й таке інше.

Межа на часі чи не на часі?

— В есеї, який писали куратори фокус теми, вони закінчують думку такими словами: "Межа завжди проходить всередині нас". Мені дуже відгукується це. Ця межа, звісно, існує. Есе починається якраз словами, що від цього "спокійного" життя в Києві, до того окопа вісім годин автівкою. Автори есе фіксують ці зміни, бо їздять на фронт. Вони фіксують зміни, які відбуваються за ці вісім годин. Як зникає звичний нам ландшафт, як зникають діти з вулиць міст, як населення старіше. Зрештою на прифронтових територіях залишаються в основному люди похилого віку, яким важко покинути свої домівки.

Скільки книжок в одні руки можна буде купити?

— Не маємо таких обмежень. Купити можете стільки, скільки винести.

Чи був рекорд з купівлі книжок за час існування Книжкового Арсеналу? Чи такої статистики немає? Бо українці — це справжні книголюби. Для багатьох книга — це терапія.

— Мені складно сказати про рекорд. Зважаючи на те, що багато книг написані військовими, або про війну, складно щось прогнозувати. Якщо ми говоримо про художню літературу, то це дійсно певні рефлексії, переосмислення. Але ж дуже багато також є й документальної книги, яка фіксує факти. Можливо, для когось це теж терапевтичне письмо, якщо ми говоримо про військових. На фестивалі буде кілька подій, які присвячені тому, як військовим переживати ці досвіди. Якщо вони хочуть написати книжку, як це зробити. Зокрема, як ветеранам, у співпраці з Міністерством ветеранів, написати та видати книжку. Тобто ми й про це будемо міркувати. Також триває підготовка певних подій, які пов'язані з тим, як писати про війну.

Чи є благодійна складова на фестивалі "Книжковий Арсенал"?

— У нас є, наприклад, спільний з медіа "Читомо" проєкт. Йому вже вісім років, якщо не більше. Це вітрина новинок. Видавці можуть принести на цю вітрину книжку. Для цього є навіть окремий простір на фестивалі.  Цього року це книжки про війну всіх жанрів для будь-яких вікових груп. Після Книжкового Арсеналу, ці книжки будуть передані в бібліотеку. Тобто це такий благодійний внесок видавців.

На когось з зіркових гостей чекати?

— Цікаво, як на мене, те, що цього року буде публічна розмова Оксани Забужко. Фестиваль відвідає Олена Стяжкіна, Таня Малярчук, Юрій Андрухович. Вони будуть учасниками публічних дискусій. Можна буде почути про те, що вони говорять, про що пишуть, як вони міркують. Також чекаємо й іспанського автора Антоніо Ітурбе. Його книжка "Бібліотекарка з Аушвіцу" перекладена українською мовою. Будуть історики Франциска Девіс та Ботакоска Сімбекова, які досліджують історію Центральної та Східної Європи, втому числі й України. Також приїде нідерландська письменниця Ліза Віда. Вона написала також романи про родинну історію, яка пов'язана з Україною. Точно когось забула, але програма фестивалю є на сайті фестивалю. Понад 160 подій заплановане. Починається все у Мистецькому Арсеналі з 30 травня по 2 червня. Тож не пропустіть!

Також цікаві гості "Ранку Вдома":

Прямий ефір