Маріуполець створив організацію, яка допомагає українцям виїхати з окупації

Денис Мінін. Скриншот: kanaldim.tv

Волонтер з Маріуполя Денис Мінін допомагає українцям евакуюватися з тимчасово окупованих територій. З якими ризиками та труднощами у процесі евакуації мають справи українці, він розповів журналістам "Ранку Вдома". 

Раніше він був ведучим ранкових програм у Маріуполі, а потім працював на телебаченні в Києві. Повномасштабна війна кардинально змінила життя Дениса Мініна. Від початку великої війни Денис волонтери. Він заснував організацію "Вивеземо" та допомагає людям вирватися з тимчасово окупованих територій та зустрічає їх на вільній українській землі. 

"Навіть через два роки люди, які жили в окупації, діти та літні люди, хочуть на підконтрольну Україні територію. Для того, щоб їм повернутися, треба їхати через кордон, проходити перевірки спецслужб, відповідати на незручні питання. Тоді ти усвідомлюєш, що твоє життя знову в небезпеці", — розповідає волонтер, журналіст Денис Мінін.

З російською агресією Денис зустрівся двічі. Вперше у 2014 році, коли Росія розпочала війну у Донецькій області. У чоловіка на очах ворог намагався захопити рідний Маріуполь. Вісім років по тому Росія повернулась і почала нищити українське місто з неба, землі та моря. 

"Півмільйонне місто опинилося в заручниках на початку березня 2022 року. Це початок війни. Місто не мало можливості зв'язатись з зовнішнім світом, а зовнішній світ не мав можливості зв'язатися з ним. Для того, щоб туди поїхати й забрати своїх, треба було їхати навмання. Територія Донецької області частково захоплено, там багато російських блокпостів. Не факт, що ти там проїдеш", — пояснює волонтер. 

Команда Дениса вивозить з окупації дітей, жінок і літніх людей. Спершу їдуть через тимчасово окуповані території, потім перетинають блокпости ворога, а далі йдуть пішки. 

"Ти йдеш цим шляхом і бачиш, як навколо валяються валізи, які люди не змогли з собою забрати. В них не вистачило сил. Коли їдеш з дому, ти хочеш взяти все, але вони не мали такої змоги. Тому до переселенців треба ставитися з емпатією, намагатися їм допомогти", — додає журналіст.

Від одного до трьох тижнів — саме стільки триває дорога людей з окупації на підконтрольну Україні територію. По допомогу до Дениса часто звертаються родичі тих, хто не може виїхати самостійно. 

"Зараз в так званій черзі є 11 людей. Плюс окрема категорія — маломобільні групи. Їх треба вивозити через Білорусь. Спостерігається тенденція до того, що люди хочуть повертатись в Україну", — резюмує Денис Мінін. 

Евакуація людей з тимчасово окупованих територій, зізнається Денис, нині основна його діяльність. 

Читайте також:Що потрібно взяти з собою під час евакуації — поради Мінреінтеграції

Прямий ефір