Всесвітній день прав споживачів та початок будівництва Дніпровської ГЕС — 15 березня в історії

Зустрічаємо п'ятницю, 15 березня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

15 березня 1892 року американець Джес Рено запатентував ескалатор. Через два роки рухомі сходи встановили в нью-йоркському парку Коні Айленд як атракціон для туристів. З часом ескалатор суттєво вдосконалили, і він з'явився у метрополітені та торгових центрах. Найбільшу кількість ескалаторів — понад 500, встановлено у вашингтонському метро.

97 років тому в Запоріжжі почалося будівництво Дніпровської ГЕС. Ідея звести гідроелектростанції на Дніпрі з'явилася ще у 18 столітті. Проєкт розробив інженер Іван Александров. Керував роботою український вчений Олександр Вінтер. До будівництва були залучені іноземні корпорації й фахівці. Спорудження греблі завершили через п'ять років. У Другу світову війну Дніпровську ГЕС підірвали за наказом Сталіна. Гребля була повністю відновлена лише в 1950 роках. У 2000 роках станцію модернізували.

Цього дня 1937 року у лікарні Чикаго відкрили перший у світі донорський банк крові. Його створив лікар Бернард Фантус. Адже пацієнтам, які гостро потребували переливання, доводилось довго шукати відповідного донора. З відкриттям банку крові вдавалося зберігати рекордні на той час 10 днів. Вже за рік кількість переливання збільшилася вдвічі. Їх робили 1354 рази. Тепер лікарня, де відкрили перший банк крові, використовує 12 000 одиниць крові щорічно.

15 березня — Всесвітній день прав споживачів. Дата присвячена до виступу президента США Джона Кеннеді в Конгресі 1962 року. У своїй промові політик вперше окреслив права людини як споживача й ухвалив відповідний документ. У ньому були визначені чотири основних права: на інформацію, на безпеку, на вибір та право бути почутим. Згодом додалися ще чотири. Вже у 1985 році Генеральна Асамблея ООН затвердила керівні принципи для захисту інтересів споживачів.

Цього дня 2006 року була створена Рада ООН з прав людини. Штаб-квартира знаходиться у швейцарській Женеві. Рада ООН з прав людини — допоміжний орган Генеральної Асамблеї, який здійснює загальні дослідження, готує рекомендації та проєкти міжнародно правових актів у сфері захисту прав людини. Складається з 47 держав-членів, які обираються згідно з регіональним представництвом. Інші країни мають статус спостерігача.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір