Все знімалося в Одесі в 74-й колонії, герої — реальні ув'язнені, — виконавиця головної ролі у фільмі "Цензорка" Марина Клімова 

Кадр із фільму "Цензорка". Фото: arthousetraffic.com

7 березня в український прокат вийшла стрічка "Цензорка" — дебютний ігровий фільм словацького режисера-документаліста Петера Керекеша. Його у копродукції зняли Словаччина, Україна та Чехія. "Цензорка" розповідає історію Лесі, яка щойно народила первістка й паралельно відбуває покарання в одній з одеських виправних колоній за вбивство чоловіка. Роль Лесі виконала Марина Клімова, яка стала однією з небагатьох професійних акторок у фільмі. Про те, як вона пройшла кастинг та як відбувалися зйомки стрічки вона розповіла в інтерв'ю  "Ранку Вдома" на телеканалі "Дім".

Під час кастингу Марині Клімовій ("Погані дороги") допомогла особиста історія та наявність дитини.

"Ми сіли з режисером у кімнаті та розмовляли. Він сказав: "Розкажи найстрашнішу історію свого життя, якщо можеш". Я розказала, а він сказав приходити завтра на зйомки. До речі, не така вже страшна там була історія. Гадаю, той факт, що в мене є дитина, сприяв тому, бо фільм — це історія про матерів та дітей. Єдине, що їм не підходило — це моя зовнішність. Їм здавалося, що я не можу так виглядати на території в'язниці. Мені порізали волосся, наклали грим. Хоча я не можу сказати, що дівчата мали поганий вигляд. Вони слідкували за своїм зовнішнім виглядом, наскільки це було можливо у тих обставинах. Це мене вже зробили трохи іншою, навіть шрами намалювали", — поділилася акторка.

У стрічці зіграли жінки з реальним досвідом ув'язнення та працівниці колонії. В одному з епізодів можна побачити В'ячеслава Довженка ("Кіборги", "Дільничний з ДВРЗ"). Саму цензорку на екрані втілила справжня співробітниця пенітенціарної служби Ірина Кір'язева.

"Все знімалося реально в Одесі в 74-й колонії. Вона наразі розформована. Головні герої — реальні люди, ув'язнені. Також знімалися ті, хто працював на території в'язниці. Всі історії справжні. Їх героїні розповідають на камеру. Гості, які спілкуються з ув'язненими, це професійні актори. (...) Система всередині в'язниці, на мій погляд, не дуже добре працює. Бо я багато чого бачила. Я не знаю взагалі, чи маю право це розповідати", — додала Марина Клімова.

"Цензорка" виборола приз за найкращий сценарій на Венеційському кінофестивалі. Фільм також висували на "Оскар" у 2022 році від Словаччини.

Повна версія інтерв'ю: Фільм про жіночу колонію "Цензорка" знімали без сценарію: про реальні історії ув'язнених та зйомки за ґратами розповіла виконавиця головної ролі Марина Клімова

Прямий ефір