Історія, котру розповідають люди й танець: у Києві відбулася прем'єра сучасного балету "Д.І.М" 

Балет театру Insha Dance Company. Фото: Оксана Зінченко

На сцені Міжнародного центру культури та мистецтв (колишній Жовтневий палац) відбулася прем'єра сучасного балету "Д.І.М.". Це історія про дім та його втрату. Історія про евакуацію та довгий шлях додому. Історія, котру розповідають люди й танець. Про прем'єру сучасного балету розповідається у матеріалі "Ранку Вдома". 

У Києві відбулася прем'єра сучасного балету "Д.І.М". Його створила команда молодого українського театру Insha Dance Company. Ця прониклива танцювальна вистава покликана нагадати всьому світу про незламність українців та труднощі, які довелось пережити людям, вимушеним назавжди залишити свої домівки у страшному лютому 2022 року. 

"Це вистава-надія. Вистава світла журба, яка каже про те, що ми всі єдині. Ми всі проходили через всі подібні процеси. Ми всі незламні, ми всі стійкі. Ми продовжимо боротися, і ми неодмінно переможемо на довгому, важкому шляху, який нас іноді втомлює. Дуже важливо говорити про те, що не час дозволити втомі взяти верх", — повідомив співзасновник театру Insha Dance Company  хореограф-постановник Ілля Мірошніченко.

Танцювальна вистава "Д.І.М" створена людьми, котрі особисто пережили евакуацію з рідних домівок, вимушено покинули країну на початку повномасштабної війни, але повернулись додому з новим досвідом. Саме цей досвід нині демонструють українцям через танець. 

"Ми вирішили говорити про свій власний досвід ми всі так чи інакше пережили процес евакуації, термінового виїзду, залишали свої домівки. Саме з цими емоціями вирішили працювати, тому що дуже важливо про це говорити як закордоном, так і в Україні. Українці мають бачити, що це теж насправді подвиг, бо ти їдеш з дому. Ти ухвалюєш важке рішення, але ти однозначно хочеш повернутися додому. Про це наша вистава", — додав Ілля Мірошніченко.

Сучасний балет "Д.І.М" — це свого роду психотерапевтичний сеанс, покликаний підтримати як танцюристів, так і глядачів, котрі вже третій рік переживають страшний досвід війни.

"Ми дуже багато розмовляли. Всі ці розмови, для мене, як маленькі терапевтичні сесії. Бо ми дійсно багато плакали, часто поверталися до того, як кожен з нас залишав свою домівку. Є відчуття, що цей постановчий процес був трохи лікувальним. Сподіваюся, що глядач зможе пережити катарсис. Зрештою, відчути полегшення, бо ми можемо розділити ці переживання", — резюмувала співзасновниця театру Insha Dance Company  Катерина Кузнецова.

Одна з головних цілей проєкту — показати приклад українським митцям за кордоном та закликати їх повертатись додому. Наразі танцювальну виставу показують лише в Києві. Згодом її побачать глядачі в інших містах країни. 

Читайте також: У Харкові працюють над відновленням роботи театрі

Прямий ефір