Платіжна картка чи готівка: чим краще користуватися за кордоном — пояснення експертки

Гроші. Фото: gettyimages.com

Інколи за кордоном зручніше користуватися готівкою, адже так комісія може бути меншою. Однак на вивіз готівки з України є ліміт — 10 000 доларів або євро на одну людину. Тож, якщо плануєте виїхати за кордон на постійне місце проживання або на тривалий термін, то краще покласти гроші на банківський рахунок. Фінансова консультантка та інвесторка Юлія Баткалова радить користуватися за кордоном і готівкою, і карткою. Це вона обґрунтувала у програмі "Ранок Вдома" на телеканалі "Дім".

"Не всюди у Європі можна розрахуватися карткою. У цьому плані Україна випередила деякі країни. У нас добре розвинена інфраструктура банківських розрахунків, терміналів, працює переказ з картки на карту", — пояснила експертка.

Для карток, емітованих українськими банками, ліміт на зняття готівки за кордоном складає 50 000 гривень на місяць. Втім, одразу таку суму банк вам не видасть, натомість дозволить щотижня знімати по 12 500 гривень.

Комісія за користування українською карткою за кордоном у кожного банку своя і залежить вона від тарифу платіжної картки. Як правило, якщо знімати з кредитки гроші за кордоном, комісія буде більшою. Комісія за конвертацію на зарплатній картці становить 1%, а за кредитну може бути 2-3%. 

Юлія Баткалова дала поради, як безпечно користуватися карткою, перебуваючи за кордоном:

"Перший момент — індивідуальні ліміти через банківський застосунок. Другий — грамотно розподілити гроші. Варто тривати головну суму на поточному рахунку. Поточний рахунок дає доступ до грошей у будь-який момент, немає обмежень. Це безпечно та зручно. Там навіть немає пластика. Тобто доступ до поточного рахунку є тільки у власника через банківський застосунок".

Повна версія інтерв'юПлатіжна картка чи готівка: інвесторка Юлія Баткалова пояснила, чим краще користуватися за кордоном

Прямий ефір