Їжа і ночівля для безхатьків: що відомо про соціальний проєкт "Укрзалізниці" та його масштаби

Намет для безхатьків. Скриншот: kanaldim.tv

У пункті обігріву "Тепло кожному" від "Укрзалізниці" усі нужденні можуть отримати воду, їжу, місце для ночівлі та підтримку. Соціальний проєкт від "Укрзалізниці" запрацював на початку 2024 року. За перший місяць намет став домом для десятків безхатьків, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Чоловіки й жінки, молоді й літні. Щовечора вони приходять до цього зеленого брезентового намету, аби отримати їжу, теплу ночівлю та найголовніше — підтримку від людей, яким не байдуже. Усі вони опинилися тут з різних причин і обставин, але є те, що їх об'єднує. Вони не мають ані власного житла, ані постійної роботи. До початку повномасштабної війни в Києві проживали майже 3 000 безхатьків. Після 24 лютого 2022 року ця цифра істотно збільшилась, і порахувати точну кількість таких людей сьогодні неможливо.

"Вони приходять на вокзал, тому що шукають тепла та прагнуть турботи. Бо на вокзалі їм тепло. Вони вважають, що вони можуть тут зігрітися. Вокзали — це приміщення, не пристосовані для довготривалого перебування. Це приміщення для короткочасного перебування пасажирів. Тому "Укрзалізниця" вперше цього року вийшла з ініціативою створення проєкту "Тепло кожному". Це спеціально облаштоване приміщення для безхатченків", — пояснив речник програми "Залізна безпека" Павло Лапін.

Соціальний проєкт "Тепло кожному" від "Укрзалізниці" запрацював на початку 2024 року. За перший місяць цей намет став домом для десятків безхатьків. Вони приходять сюди щоночі. У наметі є все необхідне: обігрівачі, свіжа їжа, гарячі напої, смаколики та навіть аптечки для надання першої медичної допомоги. По сусідству цілодобово чергують представники воєнізованої охорони "Укрзалізниці". У наметі триває відеонагляд, аби уникати будь-яких непорозумінь. 

На допомогу команді "Укрзалізниці" прийшли волонтери. Вони постійно перебувають у пункті обігріву, готують їжу, стежать за дотриманням правил поведінки й двічі на день проводять повну санітарну обробку приміщення. У пункті обігріву одночасно можуть перебувати, ночувати та отримувати допомогу до 70 осіб. У планах команди Укрзалізниці розширити цю ініціативу на інші вокзали й міста країни.

"Ми вважаємо, що проєкт став успішним. Ми плануємо його продовжувати, якщо й надалі буде холодно. Проєкт ефективний, тож ми вирішили його масштабувати. Тобто такі намети надалі розгортатимуть на вокзалах великих міст", — резюмував речник програми "Залізна безпека" Павло Лапін.

Нині підтримати проєкт "Тепло кожному" можуть усі охочі. Команда "Укрзалізниці" та волонтери закликають привозити до пункту обігріву теплі речі та харчі. Він розташований за десять хвилин ходьби від центрального залізничного вокзалу під мостом поруч із вулицею Василя Липківського.

Читайте також: В "Укрзалізниці" подбали про пасажирів, які пропустили потяг через повітряну тривогу — інструкція 

Прямий ефір