Світло і темрява олімпійського Парижа: що відбувається з допуском росіян і білорусів до Олімпійських ігор 

Олімпійський прапор. Фото: gettyimages.com

Міжнародний олімпійський комітет — головний ньюзмейкер року серед офіційних спортивних організацій. Активність висока, слів і дій багато, однак вони чи не щоразу ставали об'єктами безжальної критики, а наслідками були протести і скандали. МОК вирішив, що Олімпіаді у Парижі не вистачатиме так званих "нейтральних" росіян та білорусів і затвердив умови їхньої участі — обмеженої, мінімальної, але цілком можливої. Лицемірство полягає у тому, що відбір проводить не МОК, а міжнародні федерації з видів спорту, і деякі з них повернули до змагань навіть тих, хто відкрито підтримує агресію Росії проти України. Про світло і темряву олімпійського Парижа розповідається у програмі "Коло спорту" на телеканалі "Дім".

Реакцією нашої держави була заборона на виступ українців у змаганнях проти росіян і білорусів. Через це національна збірна відмовилися від участі у чемпіонаті світу з дзюдо. Але після того, як МОК запросив країни-ізгої на Олімпійські ігри в Парижі, уряд України скасував попереднє рішення. Як саме Росія збирається поводитися у спортивному суперництві з Україною стало зрозуміло на чемпіонаті світу з фехтування — переможний поєдинок Ольги Харлан завершився провокацією росіянки з вимогою про рукостискання. За відмову українську легенду дискваліфікували, але всесвітній розголос і підтримка вчинку Харлан призвели до поновлення її виступів на чемпіонаті, а президент МОК Томас Бах надіслав українській олімпійській чемпіонці листа із повідомленням про автоматичну кваліфікацію на Ігри. 

Події у Мілані були прикладом справжньої мети нейтральних росіян на великих змаганнях — скандали і використання спорту для отруйної кремлівської пропаганди. Довело це і протизаконне рішення Олімпійського комітету Росії про входження до його складу осередків тимчасово окупованих українських регіонів. МОК назвав це порушенням Олімпійської хартії і призупинив членство Росії, але залишив для її спортсменів право називатися нейтральними. Саме вони й можуть опинитися в Парижі наступного літа, зокрема борці та дзюдоїсти.

Всесвітня легка атлетика — категорична. Президент організації Себастьян Коу заявив, що у Парижі можна буде побачити "нейтралів" з Росії та Білорусі, але їх просто не буде в легкій атлетиці. Такий погляд близький іще деяким федераціям. Але, наприклад, оргкомітет Ігор не проти учасників без країни і прапора. Позиція України щодо цього однозначна та зрозуміла.

"Боротьба продовжується, робота продовжується. Нам усім потрібно зараз працювати, збирати докази того, що вони всі підтримують війну і беруть участь у заходах з підтримки війни. Будемо співпрацювати з Міжнародним олімпійським комітетом і сподіваємося, що докажемо, що всім допущеним до Олімпійських ігор росіянам, не місце в спорті.  Для нас важливо, щоб на кожних міжнародних змаганнях були наші спортсмени, які розказували, що відбувається в нашій країні", — прокоментував президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт.

"У нас усіх ціль одна. Шлях її досягнення може бути різний. Сьогодні ми і шукаємо такий шлях, але наполягаємо і попереджаємо Міжнародний олімпійський комітет, міжнародні спортивні організації, що для нас це принципове питання. Звертаємо їх увагу на те, що і в їх особистих інтересах не допускати представників вбивць китів на свої змагання, тому що це в перспективі може закінчитися дуже погано для всієї Європи і для всього цивілізованого світу", — додав т.в.о. міністра молоді та спорту України Матвій Бідний.

Більше з "Кола спорту":

Прямий ефір