Стаховський, Долгополов, Костюк, Ястремська, Цуренко, Калініна, Світоліна, Кіченок  — зірки та переможці українського тенісу у 2023 році

Ангеліна Калініна. Фото: gettyimages.com

Гейм, сет, матч — складові тенісного поєдинку стали і складовими українських перемог. У цьому порівнянні немає банальності, адже у 2023 році важливими та вирішальними були ще й кожна подача, удар, кожен крок та слово на корті і поза ним. Українські тенісисти продовжили боротьбу. Сергій Стаховський і Олександр Долгополов — як воїни-захисники, національні збірні та гравці — на майданчиках престижних турнірів, заради України і за право представляти свою державу і проти тих, хто воліє не помічати війни і мовчати про біль мільйонів людей. Про зірок та перемоги українського тенісу — у програмі "Коло спорту" на телеканалі "Дім".

Голос українського тенісу потужний і промовистий. У грі проти суперників та боротьбі проти російської агресії, завдяки правді про цю жорстоку війну, яку професійні тенісні організації засуджують, але дозволяють росіянам і білорусам виступати у нейтральному статусі, українці все одно перемагають в особистих протистояннях, у спілкуванні, розумінні та підтримці на всіх континентах. 

Марта Костюк здобула свій перший титул Жіночої тенісної асоціації в американському Остіні, а Даяна Ястремська виграла турнір у Польщі. Подолавши наслідки травми впевнено повернулася до змагань Леся Цуренко. Досвідчена українка вражала своєю стійкістю і силою не лише на корті, а й у прагненні довести помилковість політики щодо допуску росіян і білорусів, розбити байдужість впливових керівників світового тенісу, таких як представник WTA Стів Саймон.

Леся Цуренко. Фото: gettyimages.com

Цуренко завжди підтримували Костюк, Ястремська та Ангеліна Калініна — 28-ма ракетка світу, лідерка національної збірної у матчі Кубка Біллі Джин Кінг проти Нідерландів, де здобула дві перемоги. Організатори змагань відзначили Калініну спеціальною премією, яку вручають за виняткове представлення країни, видатне завзяття та надзвичайну відданість команді. Особистою вершиною сезону для Ангеліни був фінал турніру у Римі, де вона стала улюбленицею публіки.

Захват тенісних фанів — це й про першу ракетку України Еліну Світоліну. Після народження доньки вона тріумфально повернулася до великої гри. У травні перемогла на турнірі у французькому Страсбурзі, далі були чвертьфінал Відкритого чемпіонату Франції та півфінал Вімблдону. Світоліна блискуче долала лідерок світового рейтингу і зробила цей рік часом грандіозного камбеку. Саме вона перемогла у професійній номінації "Повернення року". Еліна — справжній посол українського спорту і народу, допомагає залучати кошти для відновлення країни. 

Еліна Світоліна. Фото: gettyimages.com

Нашою чемпіонкою року можна справедливо називати Людмилу Кіченок. У парі з хорватом Мате Павичем вона виграла Вімблдонський турнір. Для представників України це перша перемога у міксті на змаганнях серії Grand Slam. 

Людмила Кіченок і Мате Павич. Фото: gettyimages.com

Історична подія і прояв гордості — внесок національної чоловічої команди у прекрасний тенісний 2023-й теж незабутні. У драматичному матчі Кубка Девіса збірна перевершила колумбійців і продовжить виступи у 2024 році. Новий рік відкриє і новий сезон, на початку якого буде багато новин із Австралії, а в середині — з олімпійської Франції.

Більше з "Кола спорту":

Прямий ефір