Українська Прем'єр-ліга: результати матчів 17-го туру та шанси повернутися на втрачені вершини

Динамо — Оболонь — 2:0. Фото: fcdynamo.com

Українська Прем'єр-ліга живе та грає в умовах, коли футбольні матчі не є центральними для суспільної уваги. Головні події — у боротьбі з окупантами, головні теми — життя і доля України. Але футбол виконує свою важливу місію — зберігає великий спорт у великій країні. Після матчів 17 туру чемпіонат країни пішов на зимові канікули. Рівень турнірної інтриги, яка виникла у найвищому дивізіоні після завершення першої частини сезону, теж найвищий, бо серед лідерів немає національних грандів. Про гранди українського футболу та шанси повернутися на втрачені вершини розповідається у програмі "Коло спорту" на телеканалі "Дім".

Хурделиця на межі осені і зими нагадала про схожу погоду в УПЛ. Стійкі прояви характеру від клубів, які можна вважати новими перспективними проєктами. "Кривбас" — несподіваний лідер перед зимовою паузою. Він визначив амбіції щодо чемпіонства не лише від "Шахтаря" і "Динамо"

"На початку сезону найбільше здивував "Рух". У позитивному сенсі. тому що команда дуже класно виглядала. Якщо говорити загалом про перше коло, то насамперед це "Полісся", одеський "Чорноморець" і криворізький "Кривбас". Це три команди, які насамперед хочеться виділити", — каже коментатор телетрансляцій УПЛ Андрій Столярчук.

Кривбас — Зоря. Фото: facebook.com/fckryvbas

"Перед початком кампанії, незважаючи на всі проблеми грандів — "Динамо", "Шахтаря" та навіть "Дніпра-1" — я особисто не відносив "Кривбас" Юрія Вернидуба (головний тренер клубу "Кривбас", — ред.) до когорти фаворитів першого порядку. Але вдала робота тренерського штабу, що проявилася у прогресі окремо взятих гравців, плюс успішна робота селекційного відділу, зокрема на африканському та балканському ринках, вилилися у цей мегауспішний результат, який наразі ми спостерігаємо у турнірній таблиці УПЛ", — поділився думками коментатор телетрансляцій УПЛ Богдан Костюк.

Кожен претендент на великий успіх буде боротися відчайдушно, але змагатися із "Динамо" та "Шахтарем" "Кривбасу" та іншим буде складно. Обом традиційним лідерам пішла на користь зміна тренерів, про що свідчать результати у чемпіонаті. А у донеччан — і на міжнародній арені. 

"Переконаний, що київське "Динамо" після приходу Олександра Шовковського морально реанімувалося і зараз непогано виглядає. І донецький "Шахтар" після приходу Маріно Пушича нагадує ту команду, яка може ставити перед собою мету здобути чемпіонське звання", — додав коментатор Андрій Столярчук.

Олександр Шовковський виправдав кредит довіри керівництва київського клубу, яке після перемоги "Динамо" в останньому матчі року проти "Оболоні" офіційно оголосило про повноцінну співпрацю із Шовковський як із головним тренером. 

ФК "Динамо". Фото: fcdynamo.com

Перенесені матчі — аномалія цього сезону. На кілька таких переносів вплинули погода чи тривалі повітряні тривоги через загрозу ракетних ударів із боку країни-агресорки, та основну частину ігор відкинули у майбутнє зміни у регламенті на користь певних команд. 

"В регламент був введений пункт, що учасники єврокубків мають право в одноосібному порядку переносити поєдинки. Як на мене, це нонсенс і несправедливість, яку потрібно викреслити з регламенту. Сподіваюсь, що в майбутньому такого не буде. Перенесення поєдинків — це перша проблема. Друге — постійні суддівські скандали. Такі дві такі речі не дають спокійно дихати українському футболу", — вважає коментатор Андрій Столярчук.

Рішення арбітрів навіть за допомоги системи відеоасистентів часто були настільки неоднозначними та суперечливими, що у підсумку принесли тимчасове відсторонення для двох авторитетних українських рефері — Катерини Монзуль та Віталія Романова. На противагу проблемам — приклади розвитку молодих, іноді зовсім юних футболістів, яким час і теперішній український футбол надали шанс заявити про себе серед еліти. За деякими із них уже уважно спостерігають селекціонери провідних європейських ліг. 

Ворскла — Рух. Фото: fcruhlviv.com

Нинішній сезон в українській Прем'єр-лізі відкрив чимало нових облич. Коментатор телетрансляцій УПЛ Богдан Костюк, наприклад, відкрив для себе нападника львівського "Руху" Іллю Квасницю.

"Рух" — наразі шостий і є одним із претендентів на місце у клубних євротурнірах наступного сезону. Позиції "Шахтаря" і "Динамо" тимчасові через ті ж перенесені матчі, але для бажаного підйому їм ще потрібно виграти. За цієї ситуації фраза про те, що вся боротьба попереду не є банальною, тому що сенсів у цій боротьбі буде чимало. Наприклад, за збереження місця в УПЛ поки що серед претендентів на виліт — "Минай", "Верес" і навіть "Зоря". Чи не усі учасники турніру постійно перебувають у пошуках нових рішень для покращення результатів, щоб бути готовими до викликів другої частини сезону. Найвищий дивізіон повернеться до гри наприкінці лютого 2024 року.

Більше з "Кола спорту":

Прямий ефір