Артбук "Жили-були, живуть і будуть": як казковий проєкт від волонтерів зігріє бійців ЗСУ

Артбук "Жили-були, живуть і будуть". Скриншот: kanaldim.tv

Подружжя Ірина та Павло Зайченків створили проєкт "Жили-були, живуть і будуть". Військові-митці прагнуть відродити українські казки та допомогти зібрати гроші на потреби ЗСУ. Яким є "казковий" проєкт та хто його ініціював, дізнавайтеся у матеріалі у "Ранку Вдома".

Для артбуку "Жили-були, живуть і будуть" Ірина та Павло Зайченко перемістили героїв українських казок в реальність.  Стародавні костюми доповнили сучасними елементами та справжньою амуніцією військових. Це нагадування про те, що триває війна з Росією.

"В образах ми використовували українські автентичні деталі, які виготовила моя прабабуся. Також ми використовували військові елементи. Ми хотіли присвятити ці образи різним нашим захисникам та захисницям, які зараз відстоюють незалежність нашої країни", — розповіла авторка проєкту "Жили-були, живуть і будуть", фотохудожниця Ірина iSky.

Артбук "Жили-були, живуть і будуть" нещодавно презентувала у Києві. Це велика книжка автентичних казок з унікальними ілюстраціями кожного персонажа.

"Це увага до української архаїки, до фольклорних мотивів. Насправді дуже багато людей навіть не знають персонажів українських казок, які існують. Нам багато в дитинстві читали іноземних чи російських казок. Важливо зараз відновити пам'ять, щоб вона могла посилювати нас, як українців в тій війні", — пояснює голова жіночого ветеранського руху "Ветеранка" Катерина Приймак.

10 образів казкових персонажів для артбуку втілили відомі українські волонтери, парамедики, військовослужбовці та телеведучі. Саме в їхньому виконанні на презентації пролунали декілька автентичних українських казок з нового артбуку.

"Нам треба наблизитися до української культури, до наших джерел. Треба згадати всіх неймовірних казкових героїв, Треба згадати, хто ми є, і вчити цьому наших дітей. Це казки, на яких росли багато поколінь українців. Нехай на них виростають наші діти та онуки", — зізнався учасник проєкту, телеведучий Анатолій Бондаренко.

Тираж артбуку — 100 примірників. Його можна придбати у мережі "Буква". Зібрані кошти направлять на забезпечення потреб 200 захисників і захисниць. Йдеться про збір на генератори, буржуйки, екофло, зимова форма, берці, набори медикаментів тощо.

Читайте також: Збір коштів на реанімобілі — ініціатива від творців гри World of Tanks

Прямий ефір