Американська прем'єра першого українського звукового фільму "Наталка Полтавка" та створення МАГАТЕ — 4 грудня в історії

Зустрічаємо понеділок, 4 грудня, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

4 грудня 1918 року вперше в історії президент США здійснив офіційний візит до Європи. Тодішній глава держави Вудро Вільсон вирушив на Версальську мирну конференцію до Франції. Зараз закордонні візити президентів і високопосадовців — невіддільна частина міжнародних відносин.

Цього дня 1936 року у США відбулась прем'єра першого українського звукового фільму "Наталка Полтавка". Екранізував п'єсу Івана Котляревського вітчизняний режисер Іван Кавалерідзе. У нью-йоркському кінотеатрі "Рузвельт" стрічку демонстрували протягом трьох тижнів. Щодня її переглядали до 10 000 осіб.

4 грудня 1939 року на західноукраїнських теренах утворилися Львівська, Дрогобицька, Станіславська, Тернопільська, Волинська, Рівненська області. Так, окупувавши Польщу та анексувавши вищезгадані землі, Радянський Союз ліквідував поділ на воєводства. Західні території України опинились під владою поляків після Першої світової та визвольних змагань. Більшість утворених областей і досі є на мапі незалежної України.

69 років тому було створено МАГАТЕ. Міжнародне агентство з атомної енергетики входить у систему ООН. Покликане сприяти співпраці країн у мирному використанні атомної енергії. Найважливіший напрям діяльності МАГАТЕ — забезпечення нерозповсюдження ядерної зброї. При тому цей орган суто технічний. До складу МАГАТЕ входить 175 держав, зокрема й Україна.

1997 року в Оттаві була укладена Конвенція про заборону протипіхотних мін. Документ передбачає цілковиту їх ліквідацію, припинення виробництва і накопичення. Україна підписала угоду у лютому 1999 року у Нью-Йорку. Натомість Росія не є учасником Конвенції та активно використовує протипіхотні міни від початку агресії проти нашої держави.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір