75 тисяч грн для 3-ї ОШБр: аукціон срібної медалі Ярослава Денисенка

Ярослав Денисенко. Скриншот: kanaldim.tv

Ярослав Денисенко — срібний призер літньої паралімпіади 2016 року із плавання. Він віддав свою першу медаль на аукціон, аби підтримати штурмовиків. Нагорода пішла з молотка за 75 тисяч гривень. Всі кошти отримала 3-я ОШБр. Новий власник вирішив залишити нагороду в колекції спортсмена. Втім, медаль все одно потрапила на фронт, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Ярослав Денисенко срібний призер Паралімпіади 2016 з плавання. Цим видом спорту захоплюється з п'яти років. Так, крок за кроком плавання стало справою його життя.

З початку повномасштабного вторгнення Ярослав Денисенко розмірковував про те, щоб виставити свою нагороду на благодійний аукціон і підтримати ЗСУ. Це зробило багато вітчизняних спортсменів. За примхою долі у пологовому будинку, куди привіз дружину, спортсмен познайомився з військовим. Під час спілкування з захисником запропонував розіграти свою медаль, а вторговані кошти віддати на потреби підрозділу.

"Це 3-тя штурмова. Гадаю всі про неї знають. Це тигри, які б'ються за нашу Україну. Вони на вістрі атаки, на небезпечних ділянках. Я запропонував йому медаль для аукціону, аби вторговані за неї кошти пішли на потреби їхнього підрозділу. Вони погодились", — пригадує срібний призер з плавання Літніх паралімпійських ігор 2016 року Ярослав Денисенко.

Нагорода пішла з молотка за 75 000 гривень. Всі кошти отримала 3-тя штурмова бригада. Проте новий власник вирішив відмовитись від медалі та залишити її у колекції Ярослава Денисенка.

"Цей чоловік встає і каже, що він не може прийняти цю медаль, бо не він її завоював. Він сумував через те, що спортсмени віддають найцінніше, що у них є за кар'єру, щоб допомогти армії. Водночас ініціатива зібрати кошти йому сподобалась. Тож він передав кошти та повернув мені медаль. Це мене розчулило, адже це була моя найперша паралімпійська медаль на дистанції 200 метрів в комплексному плаванні. Я досі пам'ятаю кожну секунду цієї дистанції, хоч минуло сім років. Тоді я дуже хотів завоювати нагороду. Коли віддавав її на аукціон, то хотів, щоб якнайшвидше збулася мрія нашої нації", — резюмував Ярослав Денисенко.  

Проте на цьому історія з медаллю не завершилася. Після закінчення аукціону спортсмен подарував свою омріяну нагороду знайомому офіцеру як талісман. Це символ віри у перемогу.

Читайте також: Проєкт "Добро зі зла": як українець перетворює трофеї ЗСУ на меблі та предмети побуту

Прямий ефір