Виграли грант та заручилися підтримкою сільради: як підлітки на Чернігівщині відкрили VseliHub

Підлітки відкрили VseliHub. Скриншот: kanaldim.tv

Учні Южненського ліцею на Чернігівщині створили культурно-освітній хаб. Реалізувати власний проєкт вдалося завдяки програмі "Активна позиція мого регіону очима дітей". Ліцеїсти перемогли у конкурсі та отримали грант на створення VseliHub. Придбали техніку та меблі, а з ремонтом допомогла сільрада. Чим зараз займаються у хабі, дізнавайтеся у матеріалі "Ранку Вдома".

До участі у проєкті школярі поставилися відповідально. Підібрали мотивовану команду, провели опитування серед сільської молоді й з'ясували, що більшість людей хочуть, аби в селі з'явився особливий простір, де б можна було спілкуватись та отримувати корисну інформацію. Для цього обрали приміщення старої бібліотеки, отримали дозвіл керівництва школи і почали працювати. Підлітки кажуть, тоді навіть не здогадувалися, що їх чекає на шляху до омріяної мети.

"Це не завжди було легко. Були різні труднощі. Тоді ще був блекаут, не було інтернету, було холодно. Ми проходили тренінги від "Української античності", виконували різні завдання. Зрештою, підготували та презентували проєкт", — зізнався учень Южненського ліцею Єгор Кандиба.

Ліцеїсти перемогли в конкурсі та отримали грант у розмірі 100 000 гривень. Учні придбали телевізор, ноутбук, необхідні матеріали та меблі. Зробити ремонт у приміщенні зголосилися місцеві підприємці й селищна рада. Назвати свій простір вирішили просто та сучасно — VseliHub.

Нині у команді четверо ліцеїстів, які є організаторами багатьох активностей. Єгор — лідер команди, який відповідає за інтелектуальні ігри з дітьми. Аміна — проводить майстер-класи для дівчат із плетіння коси. Вона має до цього хист. Анна — книголюбка, то ж разом із малечею читає цікаві книжки. Анастасія — проводить кіновечори та організовує зустрічі з випускниками школи.

Допомагали підліткам розробляти проєкт директорка Чернігівського центру розвитку оригамі Лариса Пащенко та вчителька Южненського ліцею Аліна Васюра.

"Нам потрібен цей простір для того, щоб сільська молодь могла реалізовувати себе, проявляти свої можливості, здібності, зустрічатися зі спеціалістами, з яким важко в селі зустрітися. Хай це буде онлайн, але це також важливо", — пояснює вчителька Южненського ліцею Аліна Васюра.

Двічі на тиждень у новоствореному хабі проходять кінопокази. Кожної другої середи — читацькі зібрання. Щотижня тут проводять творчі майстер-класи для школярів. Простір залюбки відвідують учні ліцею, діти переселенці та випускники.

"Молодь бачить, що вона вміє і може щось робити. Саме цей простір дає таку можливість. Вони самі його побудували. Це їхня робота, вони цим горді. Вони долучають інших ліцеїстів, спілкуються, з дорослими, вчаться", — резюмує Аліна Васюра.

Ліцеїсти мають ще багато планів. Насамперед зробити велосипедну стоянку біля хабу, а згодом біля школи. Наповнити свій простір сучасною літературою, розвивальними іграми та відкрити гурток із живопису. Також вони прагнуть налагодити співпрацю з іншими молодіжними командами, шукати нові цікаві ідеї й рухатися далі.

Читайте також: Військовий пропонує змінити шкільний навчальний курс "Захист України"

Прямий ефір