Перший випадок зараження COVID-19 та день народження Руслани Писанки — 17 листопада в історії

Зустрічаємо п'ятницю, 17 листопада, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Класику світового кінематографа Мартіну Скорсезе — 81 рік. Він володар "Оскара", "Золотого глобуса", "Золотої пальмової гілки", "Ґреммі" та ще понад сотні кінопремій. Головним джерелом натхнення для одного з найвидатніших режисерів в історії стала рідна Італія.

Його фільми — це завжди технічна досконалість та бездоганна акторська гра. Найвідоміші з них це "Вовк з Волл Стріт" та "Авіатор" з Леонардо Ді Капріо, а також "Таксист" та "Казино" з Робертом де Ніро. Режисер неодноразово висловлював підтримку Україні у її боротьбі з російським агресором.

17 листопада 1965 року народилася українська актриса і телеведуча Руслана Писанка. Вона з'явилася на світ у Києві в родині відомого радянського кінооператора, якого звали Ігор Писанко. Актриса вирішила змінити останню букву у своєму прізвищі, аби воно звучало як писанка. Ще під час навчання у столичному театральному університеті їй довірили роль у фільмі кілька любовних історій. Ця робота принесла дівчині не лише популярність, а й гучне звання секс-символу. Відтоді її кар'єра стрімко пішла вгору.

Акторка зіграла у стрічці "Вогнем і мечем", у мюзиклах "Сорочинський ярмарок" та "Три мушкетери", у серіалі "Чорна рада". Це лише маленька частина з кіноробіт Руслани Писанки. Актриса померла у 56 років від тяжкої хвороби. До останнього дня вона зберігала жагу до життя та оптимізм.

Цього дня 2019 року був зафіксований перший випадок зараження коронавірусною інфекцією COVID-19. Тоді ще нікому не відому хворобу виявили у 55-річного мешканця китайської провінції Хубей. Недуга супроводжувалась підвищеною температурою та сухим кашлем. Ніхто і припустити не міг, що вірус, який вражає насамперед органи дихання, блискавично пошириться світом та змінить його назавжди.

Науковцям вдалося розробити вакцини проти COVID-19, які скоротили смертність і врешті зупинили пандемію. Цьогоріч Всесвітня організація охорони здоров'я ухвалила рішення, що поширення коронавірусної інфекції типу COVID-19 не є надзвичайною ситуацією міжнародного значення. Загальна кількість виявлених випадків коронавірус у світі перевищила 600 мільйонів, а його жертвами стали 20 мільйонів людей.

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір