Син політв'язня з Криму став топовим спортсменом України — історія Сулеймана Мамутова

Сулейман Мамутов посередині. Скриншот: kanaldim.tv

17-річний Сулейман Мамутов переїхав з тимчасово окупованого Криму до Одеси п'ять років тому. Він професійно займається грепплінгом. Його тато — політв'язень. Окупанти звинуватили його у тероризмі й засудили на 17 років. Саме батько привів Сулеймана у спорт. Хлопець мріє повернутися до вільного Криму та тренувати там юних спортсменів, йдеться у матеріалі "Ранку Вдома".

Сулейману Мамутову 17 років. Він починав з греко-римської боротьби, грав у футбол і тепер професійно займається греплінгом — бразильським джиу-джитсу. З тимчасово окупованого Криму на материкову частину України переїхав п'ять років тому. Спортом продовжив займатися в Одесі.

На секцію з вільної боротьби хлопця привів батько, який нині перебуває під арештом окупантів. Росіяни звинуватили його у причетності до тероризму. Засудили на 17 років. У Сулеймана досі перед очима той день, коли агенти ФСБ увірвалися до них додому в тимчасово окупованому Криму, провели обшук та забрали батька.

"Я прокинувся, і переді мною стоять військові. Це в мене було вперше. Вони обшукали будинок, перевернули все. Забрали тата і сказали, що через деякий час приїде. Але він досі не повернувся", — каже спортсмен Сулейман Мамутов.

Зі своїм тренером Алі Чаринським Сулейман познайомився в Одесі, коли відпочивав у таборі для дітей політв'язнів.

"Я познайомився з багатьма дітьми політв'язнів кримських татар. Серед них був Сулейман Мамутов та ще понад 50 дітей. Сулейман вирішив пов'язати своє майбутнє зі спортом, зробити спортивну кар'єру. Зараз він наймолодший учасник серед професіоналів у турнірах", — пригадує тренер Алі Чаринський.

Сулейман годинами тренувався у спортзалі. Зрештою, на змаганнях щоразу підіймався на п'єдестал. На чемпіонаті України у Львові посів друге місце, на чемпіонаті світу в Румунії став срібним призером, на міжнародному турнірі з греплінгу у Молдові виборов бронзу. Спорт зробив його сильнішим не лише фізично. Своїми досягненнями Сулейман ділиться з рідними, які проживають в Криму. Вони — його головна підтримка.

"Коли виграю змагання, я одразу телефоную мамі. Останній раз я бачив її, з братиком та сестричкою, у 2020 році. Тоді ми їздили до Туреччини відпочивати. Інших не бачив, відколи поїхав", — зізнається Сулейман Мамутов.

У статусі чемпіона та одного з найсильніших борців України Сулейман став наставником і для інших спортсменів. Одна з мрій Сулеймана Мамутов — повернутися у вільний від окупантів Крим і тренувати там майбутніх чемпіонів.

Читайте також: Захисник із Криму — історія військового Ілімдара Ходжаметова

Прямий ефір