День народження Мустафи Джемілєва та серія терактів у Парижі — 13 листопада в історії

Зустрічаємо понеділок, 13 листопада, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

Цього дня 1889 року на Полтавщині народився майстер української сатири Остап Вишня. Справжнє ім'я письменника Павло Губенко. Вперше псевдонім Остап Вишня з'явився під фейлетон "Чудака, їй Богу!", який опублікували в газеті "Селянська правда".  Чому письменник став Остапом Вишнею, достеменно невідомо. За однією з версій, через любов до вишень. За своє життя він написав тисячі гуморесок і фейлетонів на різні теми. Загальний тираж його книг — понад два мільйони.

Остап Вишня, як ніхто інший, умів дотепно висвітлювати події, саркастично реагувати на політичні новини. Тому став однією з перших жертв сталінського терору. 1933 року Остап Вишня був заарештований і засуджений до 10 років концтаборів. Найвідомішими творами письменника стали "Мисливські усмішки", "Моя автобіографія","Сон", "Вишневі усмішки".

Лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву сьогодні виповнюється 80 років. Він народився у селі Ай Серез, поблизу міста Судак у Криму. Але ще немовлям ми разом з усім кримськотатарським народом був депортований з рідного краю. Мустафу та його сім'ю вислали до Узбекистану. 1962 року корінний кримчанин вступив до Ташкентського інституту. Щоправда, згодом його відрахували за політичні погляди й так звану антирадянську діяльність.

Передусім Джемілєв відомий як борець за права кримських татар. За радянських часів його судили сім разів. Загалом за ґратами в Якутії він провів 15 років і голодував 303 дні. До Криму повернувся лише у 1991 році. Тоді ж був обраний головою Меджлісу кримськотатарського народу. Цю посаду займав 22 роки. З 2014 року Джемілєв виступає проти окупації Криму росіянами та підтримує територіальну цілісність України.

13 листопада 2015 року три групи бойовиків скоїли серію терактів у різних частинах Парижа. Атаки відбулися в концертному залі "Батаклан" — поблизу футбольного стадіону "Стад де Франс" та біля ресторанів міста. Загинуло 130 людей, переважно молодь. Ще близько 400 осіб отримали поранення. Ці теракти стали найбільшими за кількістю жертв за всю історію Франції. Відповідальність за атаку взяло на себе угруповання "Ісламська держава".

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір