Очільниця театру "Колесо" Ірина Кліщевська розповіла, як виживали театри, що відкрились у Києві в 90-х 

Ірина Кліщевська. Фото: kanaldim.tv

Київський академічний театр "Колесо" було засновано 1988 року. Перша вистава відбулась 28 травня того ж року. Засновником та художнім керівником закладу від дня заснування й дотепер є народна артистка України Ірина Кліщевська. В гостях у програми "Точка опори" на телеканалі "Дім" очільниця театру розповіла, як вони вижил у складні для мистецтва 90-ті.

За тих часів відкрити театр у Києві без дозволу Москви було неможливо. У 1987-1988 роки стався справжній бум — у столиці з'явилося близько 100 театрів-студій. Серед них, наприклад, функціонуючі досі Театр на Подолі, "Колесо", "Сузір'я", Молодий театр і Театр на Печерську. Очільниця "Колеса" спробувала пояснити, за рахунок їм вдалося вижити. 

"Тому що ми багато їздили Україною з виставами, продавались квитки, ми виїжджали за кордон — у Польщу, коли були такі важкі часи. Грошей не було. Дуже погані часи. (...) Я навіть не знаю, як ми... Коли 1991 року зняли всі ці гроші і з'явились папірці якісь. Але якось було. Зустрічались, гуляли, щось святкували", — поділилася спогадами вона.

Повна версія інтерв'ю: Заснування театру в комуналці та "виживання" мистецтва у 90-ті: інтерв'ю з очільницею київського театру "Колесо" Іриною Кліщевською у "Точці опори"

Нагадаємо, Ірина Кліщевська — народна артистка України, режисерка, засновниця, директор та художній керівник Київського академічного театру "Колесо", лауреатка театральної премії "Київська пектораль", організаторка і директорка міжнародних театральних фестивалів "Слов'янські зустрічі" (1994), "Відлуння" (1998-2015), "Подія" (з 2008 року), а також Міжнародного театрального фестивалю камерних театрів AndriyivskyFest (з 2017 року). Одружена з актором Владиславом Поповим. У подружжя дві доньки та п'ятеро онуків. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір