Міжнародний день боротьби з фашизмом, расизмом та антисемітизмом та падіння Берлінської стіни — 9 листопада в історії

Зустрічаємо четвер, 9 листопада, з "Ранком Вдома"! Про визначні події, міжнародні та українські свята, дні народження відомих людей дізнавайтеся у нашій традиційній рубриці "День в історії".

9 листопада 1938 року нацистський режим здійснив хвилю антисемітського насильства у Німеччині. Ця подія отримала назву "Кришталева ніч", через розбите скло магазинних вітрин, яке вкрило вулиці після погромів. Організовані групи нацистів вчинили напади на єврейські громади, спалили сотні синагог, знищили тисячі підприємств, що належали євреям, розтрощили магазини, пошкодили єврейські цвинтарі та будинки. Сотні євреїв загинули. 30 000 людей заарештували й відправили до концтаборів. "Кришталева ніч" стала важливим поворотним моментом для євреїв Німеччини та поклала початок Голокосту — масовому знищенню єврейського народу. На знак цієї трагічної сторінки історії 9 листопада у світі відзначають Міжнародний день боротьби з фашизмом, расизмом та антисемітизмом.

9 листопада 1989 року в Німеччині впала Берлінська стіна — символ Холодної війни. Ця подія ознаменувала об'єднання двох держав — ФРН та НДР, які розділили після Другої світової війни. Німецьку Демократичну Республіку контролював тоталітарний Радянський Союз, який 1961 року збудував бетонний паркан завдовжки 155 кілометрів і заввишки до п'яти метрів. Конструкція розмежовувала країну протягом 28 років. За цей час при спробі подолати Берлінську стіну загинуло понад 100 осіб.

Цього дня 1995 року Україна стала 37 державою членом Ради Європи, найстарішої на континенті Міжнародної політичної організації. Офіційна церемонія вступу України до Ради Європи відбулася у французькому Страсбурзі. Головна мета існування Ради — створення єдиної Європи, а її фундаментальний документ — Конвенція про захист прав людини й головних свобод. Зараз членами організації є 46 держав. Рада Європи підтримує Україну у боротьбі за свободу та незалежність та засуджує невиправдану російську агресію. 

Більше про цей день в історії дивіться у матеріалі програми "Ранок Вдома"!

Прямий ефір