Шукайте товари, яких не існує: в Україні запустили інформаційну кампанію про "Центри допомоги врятованим"  

Стенд в мультимаркеті "Аврора". Скриншот: kanaldim.tv

Фонд ООН в галузі народонаселення запустив інформаційну кампанію, яка спрямована на підвищення обізнаності українців щодо "Центрів допомоги врятованим" на деокупованих територіях. Йдеться про товари яких не існує. Знайти їх можна на полицях 37 мультимаркетів торгової мережі "Аврора" по всій країні. Усі товари безплатні. Проте поради, які містять різноколірні коробочки, можуть врятувати життя. Деталі — у матеріалі "Ранку Вдома".

Ірпінь, Буча, Гостомель, Бородянка, Херсон були в окупації під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Розстріли цивільного населення, пограбування і мародерство. Тисячі викрадених дітей та сексуальне насильство. В Україні офіційно зафіксовано 241 такий випадок, проте реальні цифри в десятки разів більші.

"Торік весною, після виявлення випадків сексуального насильства, пов'язаного з війною, Фонд ООН у галузі народонаселення у партнерстві з урядом України упродовж короткого часу розробив концепцію системи реагування. Відповідно до цієї концепції запрацювали центри допомоги врятованих. Це установи, які надають допомогу абсолютно всім, хто постраждав від війни. Також у центрах допомоги врятованим отримати допомогу можуть ті, хто постраждали від сексуального насильства, пов'язаного з війною", — пояснює керівниця проєкту "Центри допомоги врятованим" Фонду ООН у галузі народонаселення Ніна Ломпарт.

Популяризувати проєкт вирішили у партнерстві з українською мережею мультимаркетів "Аврора". На полицях магазину з'явилась лінійка товарів, яких не існує.

"Ці товари вони містять повідомлення про те, що тут міг бути пластир, який допомагає загоїти рани травматичного досвіду. В кожній коробці міститься вкладення, яке містить поради та інформація про центри допомоги врятованим. Тут є і їхні адреси, графіки роботи центрів допомоги врятованим, а також є історія Тетяни, яка отримала допомогу у центрі", — каже Ніна Ломпарт.

Пластир, який допомагає загоювати рани від травматичного досвіду. Крем з ефектом підтримки, туш для вій, аби дивитися на себе з любов'ю, піна для гоління з відчуттям контролю над власним життям. Насправді цих товарів не існує, але існує дещо важливіше. Кваліфікована підтримка від професійних психологів, яка може допомогти.

"Робота з психологом у центрі дійсно допомагає спілкуватися з оточенням. Мені стало значно краще. Я позбувся тригерів, я продовжую працювати зі страхом опинитися в окупації, або в полоні. Психологічна підтримка важлива. Не треба боятися бар'єрів, котрі у нас, на жаль, зрослися зі стереотипами", — зізнався відвідувач "Центру допомоги вртяованим" Олексій.

Знайти товари, яких не існує, вже можна на полицях 37 мультимаркетів торгової мережі "Аврора" по всій країні. Усі товари безплатні. Проте поради, які містять різноколірні коробочки, можуть стати неоціненними. Всередині є вся необхідна інформація, контакти й адреси центрів допомоги в 11 містах країни. Також контакти можна знайти на офіційному сайті програми ООН.

Читайте також: Сексуальне насильство під час війни: керівниця програми UNFPA Альона Зубченко поділилася статистикою та методами допомоги жертвам

Прямий ефір