Романи мають відволікати від реальності. А зараз люди бояться відірватися від реальності, — письменник Андрій Курков

Андрій Курков. Скриншот: kanaldim.tv

Український письменник російського походження Андрій Курков у інтерв'ю програмі "Точка опори" на телеканалі "Дім" поговорив про те, чому багато людей після повномасштабного вторгнення не можуть читати романи. На його думку, українці зараз бояться відірватись від реальності, щоб не пропустити небезпеку чи важливі новини.

"Романи мають відволікати від реальності. А зараз люди бояться відірватися від реальності. Вони бояться пропустити якусь небезпеку або якусь гарну новину, наприклад. Я теж не міг писати прозу, тому що реальність була драматичніша, сильніша. Я теж не міг відірватися від телефону, від постійної перевірки новин", — поділився він.

Письменник додав, що зараз він теж постійно перевіряє новини, але через 18 місяців письменницької перерви таки зміг повернутися до прози.  На момент повномасштабного вторгнення Курков писав роман "Банна справа" про події в Києві під час другої окупації більшовиками у 1919 році. 

"Цей роман теж про інші драматичні часи в нашому улюбленому Києві. Там багато паралелей", — сказав Курков.

Повна версія інтерв'ю: Про різницю між українцями та росіянами, "велику руську культуру" та борщ Перемоги: розмова з письменником Андрієм Курковим у "Точці опори"

Нагадаємо, Андрій Курков — письменник, журналіст, кіносценарист. Уродженець Ленінградської області, з раннього дитинства живе у Києві, пише зі старших класів школи. Його роман "Пікнік на льоду" став першою книгою авторів із країн пострадянського простору, яка потрапила до топ-10 європейських бестселерів. А переклад книги "Сірі бджоли" голландською справив справжній фурор у Нідерландах. Книги Куркова перекладені 42 мовами світу.

На початку 2005 року Андрій Курков став персоною нон грата у Росії через те, що підтримав Помаранчеву революцію і висловлювався проти офіційної політики РФ та її втручання у перебіг виборів президента в Україні 2004 року. З 2018 до 2022 року Курков був президентом PEN Ukraine ("Український ПЕН") — культурної та правозахисної громадської організації, що об'єднує українських журналістів, письменників, науковців, видавців, перекладачів та правозахисників. З 1988 року — член англійського PEN-клубу. У шлюбі з ірландкою Елізабет Шарп вже 35 років. Подружжя має трьох дітей.

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір