"Людей вийняли з їхнього життя, з мого життя, з нашого": письменник Андрій Курков розповів про колег, з якими втратив зв'язок через війну

Андрій Курков. Скриншот: kanaldim.tv

Український письменник Андрій Курков розповів у інтерв'ю програмі "Точка опори" на телеканалі "Дім" про колег, з якими втратив зв'язок через повномасштабну війну. З кимось зв'язок відновився, з кимось — ні, оскільки вони перебувають на окупованій території.

У всіх українців зараз перервана комунікація з життям, каже Курков, — ми не знаємо, за що хапатися, кому дзвонити. Письменник зізнається, що звик вранці заходити на Facebook і читати публікації своїх колег і друзів — це значить, що вони живі і все добре. 

"Бо коли ти не знаєш про людину, що з нею трапилося, коли вона залишилася на окупованій території… Я не можу називати прізвища, але я втратив зв'язки з колегами, які знаходяться в окупованій зоні на Донбасі, у Мелітополі Запорізької області. Про одну людину я трошки знаю, але контакту практично немає. Про іншу людину я нічого не знаю. Цих людей вийняли й з їхнього життя, і з мого життя, і з нашого життя", — сказав він.

Повна версія інтерв'ю: Про різницю між українцями та росіянами, "велику руську культуру" та борщ Перемоги: розмова з письменником Андрієм Курковим у "Точці опори"

Нагадаємо, Андрій Курков — письменник, журналіст, кіносценарист. Уродженець Ленінградської області, з раннього дитинства живе у Києві, пише зі старших класів школи. Його роман "Пікнік на льоду" став першою книгою авторів із країн пострадянського простору, яка потрапила до топ-10 європейських бестселерів. А переклад книги "Сірі бджоли" голландською справив справжній фурор у Нідерландах. Книги Куркова перекладені 42 мовами світу.

На початку 2005 року Андрій Курков став персоною нон грата у Росії через те, що підтримав Помаранчеву революцію і висловлювався проти офіційної політики РФ та її втручання у перебіг виборів президента в Україні 2004 року. З 2018 до 2022 року Курков був президентом PEN Ukraine ("Український ПЕН") — культурної та правозахисної громадської організації, що об'єднує українських журналістів, письменників, науковців, видавців, перекладачів та правозахисників. З 1988 року — член англійського PEN-клубу. У шлюбі з ірландкою Елізабет Шарп вже 35 років. Подружжя має трьох дітей.

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір