Росія у нас вкрала сьогоднішній етап розвитку української культури, — письменник Андрій Курков

Андрій Курков. Скриншот: kanaldim.tv

Український письменник Андрій Курков розповів у інтерв'ю програмі "Точка опори" на телеканалі "Дім" про загиблих внаслідок повномасштабної війни митців. Зокрема про харківського письменника Володимира Вакуленка, якого навесні 2022 року на Харківщині розстріляли окупанти, та про письменницю, документалістку російських злочинів Вікторію Амеліну, яка загинула внаслідок удару 27 червня 2023 року по ресторану в Краматорську. Від отриманих поранень вона померла в лікарні Дніпра 1 липня. 

"Ми познайомились десь років 10 тому, а, може, й більше. Вона була дуже активною з письменників, які займалися навіть більше соціально-культурними проєктами, ніж суто творчістю. Вона насправді приносила свої ненаписані романи в жертву. Наприклад, для того, щоби створити літературний фестиваль в селищі Нью-Йорк на Донбасі. До речі, за власні кошти, за кошти власної родини", — розповів Андрій Курков про Вікторію Амеліну.

Востаннє письменник бачився з Вікторією у січні 2023 року на міжнародному літературному фестивалі в Колумбії.

"Ми говоримо зараз про більше ніж 30 загиблих чи вбитих поетів, перекладачів, письменників, видавців. І це, звичайно, не кінець. Ми ще не все знаємо. І втрати української культури в цій війні ще не можна осягнути зараз. Тому що ми говоримо про десятки романів, які не будуть написані, про десятки чи сотні документальних, художніх фільмів, які не будуть зняті. Тобто Росія у нас вкрала сьогоднішній етап розвитку української культури", — додав він.

Повна версія інтерв'ю: Про різницю між українцями та росіянами, "велику руську культуру" та борщ Перемоги: розмова з письменником Андрієм Курковим у "Точці опори"

Нагадаємо, Андрій Курков — письменник, журналіст, кіносценарист. Уродженець Ленінградської області, з раннього дитинства живе у Києві, пише зі старших класів школи. Його роман "Пікнік на льоду" став першою книгою авторів із країн пострадянського простору, яка потрапила до топ-10 європейських бестселерів. А переклад книги "Сірі бджоли" голландською справив справжній фурор у Нідерландах. Книги Куркова перекладені 42 мовами світу.

На початку 2005 року Андрій Курков став персоною нон грата у Росії через те, що підтримав Помаранчеву революцію і висловлювався проти офіційної політики РФ та її втручання у перебіг виборів президента в Україні 2004 року. З 2018 до 2022 року Курков був президентом PEN Ukraine ("Український ПЕН") — культурної та правозахисної громадської організації, що об'єднує українських журналістів, письменників, науковців, видавців, перекладачів та правозахисників. З 1988 року — член англійського PEN-клубу. У шлюбі з ірландкою Елізабет Шарп вже 35 років. Подружжя має трьох дітей.

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір