Від моменту повномасштабного вторгнення Росії продажі на Заході деяких книжок про Україну піднялися на 800-1000%, — письменник Андрій Курков

Андрій Курков. Скриншот: kanaldim.tv

Український письменник Андрій Курков останнім часом більше перебуває за кордоном, аніж в Україні. Цієї осені він на кілька місяців вирушає до Словаччини, Австрії, Франції та Німеччини з виступами про війну проти України. Перед початком подорожі він дав інтерв'ю програмі "Точка опори" телеканалу "Дім", у якому розповів про те, як змінилося ставлення іноземців до України. За його словами, жителі Заходу стали частіше купувати книжки про Україну.

"Була статистика, що від моменту повномасштабного вторгнення Росії продажі [на Заході] деяких книжок про Україну піднялися на 800-1000%. Тобто можете собі уявити, як люди кинулися шукати інформацію, щоб зрозуміти, звідки ця агресія, ненависть, бажання знищити країну", — сказав він.

Книжковий ринок в Україні теж отримав нову хвилю популярності. Українці стали більше цікавитися нашою історією та класичною літературою.

"І в Україні зараз дуже цікавий феномен — книжковий ринок раптом трошки ожив, хоча він ще в поганому стані. Книжки, які найбільше купують, — українська класична література (але нова класика, Розстріляне відродження) і книжки про історію України. І солдати з фронту просять своїх друзів надсилати їм книжки про історію України", — поділився письменник.

Повна версія інтерв'ю: Про різницю між українцями та росіянами, "велику руську культуру" та борщ Перемоги: розмова з письменником Андрієм Курковим у "Точці опори"

Нагадаємо, Андрій Курков — письменник, журналіст, кіносценарист. Уродженець Ленінградської області, з раннього дитинства живе у Києві, пише зі старших класів школи. Його роман "Пікнік на льоду" став першою книгою авторів із країн пострадянського простору, яка потрапила до топ-10 європейських бестселерів. А переклад книги "Сірі бджоли" голландською справив справжній фурор у Нідерландах. Книги Куркова перекладені 42 мовами світу.

На початку 2005 року Андрій Курков став персоною нон грата у Росії через те, що підтримав Помаранчеву революцію і висловлювався проти офіційної політики РФ та її втручання у перебіг виборів президента в Україні 2004 року. З 2018 до 2022 року Курков був президентом PEN Ukraine ("Український ПЕН") — культурної та правозахисної громадської організації, що об'єднує українських журналістів, письменників, науковців, видавців, перекладачів та правозахисників. З 1988 року — член англійського PEN-клубу. У шлюбі з ірландкою Елізабет Шарп вже 35 років. Подружжя має трьох дітей.

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір