Фільм за творами великих філософів — Геракліта, Платона, Аристотеля, Канта, Ніцше та інших: режисер Дмитро Томашпольський поділився подробицями свого нового проєкту

Дмитро Томашпольський. Скриншот: kanaldim.tv

Український режисер Дмитро Томашпольський разом із дружиною та колегою Оленою Дем'яненко працюють над проєктом "Досліди". Цей експериментальний фільм продовжує лабораторну роботу "Простір", що була проведена під час локдауна у березні-квітні 2020 року. Стрічка перебуває на завершальному знімальному етапі. Детальніше про неї Дмитро Томашпольський розповів у програмі "Точка опори".

Створення "Дослідів" відбувається дистанційно, тільки тепер причиною є війна, а не пандемія COVID-19. Актори вимушено знаходяться у різних куточках світу або в різних областях України. Вони самостійно знімають отримане завдання на телефон чи відеокамеру, а потім завантажують відзняте відео. Режисер монтує з цього матеріалу фільм. 

"Тема знайшлася моментально. Це фільм за творами великих філософів: Геракліта, Платона, Аристотеля, Монтеня, Ламетрі, Канта, Макіавеллі, Ніцше, Жан-Жака Руссо, Френсіса Бекона, Нісидо Кітаро, Еріха Фрома. Історія філософії була головним сюжетом. Зараз він ще знімається, процес триває, але на завершальному знімальному періоді. Буде 12 "дослідів", які роблять актори", — розповів Томашпольський.

Це складна тема, але режисер не переживає, чи сподобається вона масовому глядачеві.

"Це наступна умова створення цікавого справжнього фільму — не думати про те, як він буде сприйнятий. Якщо ви робите це щиро і професійно, то буде цікаво. Перебуваючи в таких умовах, актори роблять неймовірні речі", — каже він. 

Томашпольський додав, що не не лише він є автором цього фільму, а й усі актори. У титрах вони вказані співавторами.

Повна версія інтерв'ю: Про справжнє мистецтво у зомбі-просторі: інтерв'ю з режисером Дмитром Томашпольським у програмі "Точка опори"

Нагадаємо, Дмитро Томашпольський — кінорежисер, сценарист, продюсер, член Національної спілки кінематографістів України, Європейської кіноакадемії та Оскарівського комітету України. У його доробку понад 30 документальних та художніх фільмів. Експериментальна кінострічка "Простір", яку режисер зняв під час карантину, стала переможцем у категорії "Найкраща драма" на Австрійському міжнародному фестивалі, а також у номінації "Найкращий експериментальний повнометражний фільм" на Європейському фестивалі незалежного кіно. У перші місяці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Дмитро Томашпольський зняв документальний фільм "Лариса Кадочникова. Війна". Ця стрічка отримала відзнаку як найкращий документальний фільм про війну на українському кінофестивалі "Птах" у Великій Британії. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір