Кожен мій фільм про мене, — режисер "Стороннього" Дмитро Томашпольський 

Дмитро Томашпольський. Скриншот: kanaldim.tv

Фантастичний трилер "Сторонній" (2019) українського режисера Дмитра Томашпольського побував на конкурсних показах 27 міжнародних кінофестивалів, виборов понад 15 нагород та зібрав аншлаг у культовому кінотеатрі Nova Cinema в Брюсселі навесні 2023 року. Сам режисер часто наголошує, що для того, щоб зняти хороше кіно, треба знімати про себе. У програмі "Точка опори" Томашпольський поділився, чи справді це так у його творчосты.

Наприкінці фільму є присвята — "моєму батькові, якого я ніколи не бачив". На неї в розмові з режисером звернула увагу ведуча Світлана Леонтьєва.

"Кожен мій фільм про мене. І я такий не один. Якщо дуже уважно подивитися на кінематографію всіх режисерів, то ми побачимо, що всі вони про них самих. Американського письменника Гемінґвея, якось запитали: "Що треба зробити, щоб написати великий роман? Це складно?". Він відповів: "Ні, раз плюнути. Треба чесно і щиро написати про себе". Написати про себе можна, але щиро і бездоганно… Це навіть небезпечно. Як можна написати про те, що не живе в душі? Так, до речі, і з'являється погане кіно", — вважає режисер.

Повна версія інтерв'ю: Про справжнє мистецтво у зомбі-просторі: інтерв'ю з режисером Дмитром Томашпольським у програмі "Точка опори"

Нагадаємо, Дмитро Томашпольський — кінорежисер, сценарист, продюсер, член Національної спілки кінематографістів України, Європейської кіноакадемії та Оскарівського комітету України. У його доробку понад 30 документальних та художніх фільмів. Експериментальна кінострічка "Простір", яку режисер зняв під час карантину, стала переможцем у категорії "Найкраща драма" на Австрійському міжнародному фестивалі, а також у номінації "Найкращий експериментальний повнометражний фільм" на Європейському фестивалі незалежного кіно. У перші місяці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Дмитро Томашпольський зняв документальний фільм "Лариса Кадочникова. Війна". Ця стрічка отримала відзнаку як найкращий документальний фільм про війну на українському кінофестивалі "Птах" у Великій Британії. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір