Рік монтажу, 700 годин відеоряду, 67 акторів по всьому світу: режисер Дмитро Томашпольський згадав про зйомки стрічки "Простір" під час пандемії Covid-19

Дмитро Томашпольський. Скриншот: kanaldim.tv

Під час пандемії Covid-19 в період локдауну в Україні кінорежисер і сценарист Дмитро Томашпольський зняв стрічку "Простір". Всі 67 акторів, що зіграли у фільмі, перебували у своїх домівках на самоізоляції. Вони знімали себе самі або за допомогою близьких, що були з ними під час карантину. Прем'єра "Постору" відбулася навесні 2022 року вже під час повномасштабної війни Росії проти України. У програмі "Точка опори" Дмитро Томашпольський розповів про роботу над цим проєктом.

Фільм "Простір" знімали на 76 локаціях у Києві та області, а також в Одесі, Тернополі, Запоріжжі, Богуславі, Вільнюсі. У стрічці є багато сюжетних ліній, але мало слів. Це своєрідна екранізація статті Карла Густава Юнга "Синхронічність" про незвичайні збіги або випадковості, які не мають пояснень. Виконавці ролей самі вирішували, що робити в запропонованих обставинах, а повний сюжет та фінал актори не знали до останнього.

"У часи пандемії коронавірусу пандемії я кинув у Facebook оголошення-пропозицію зробити кіно, щоб відгукнулися ті, хто хочуть. Відгукнулося 500. Потім треба було зробити невеличке завдання, і тут з'явилася технічна проблема, бо зняти себе може кожен, а ось найскладніше — це викласти цей матеріал на файлообмінник і передати. Це досить складно для актора. Це зробили 67 артистів", — розповів Томашпольський.

В результаті режисер отримав близько 700 годин відео, котрі необхідно було скоротити до півтори години. З цим йому допомогла дружина і колега по цеху Олена Дем'янко. Монтаж тривав близько року.

"Це було найскладніше. Монтаж тривав рік. Перша версія була п'ять годин, і я не міг більш ані шматочка вирізати. Тоді я звернувся до моєї дружини, режисерки, колеги і продюсерки цього фільму Олени Дем'янко. Бо не можна дивитися п'ять годин, треба півтори. Ми сіли, порізали і за два місяці зробили цю версію. Я пишаюся цим проектом. Після нього я зрозумів, що більше не зможу знімати кіно так, як робив раніше. На що спроможні актори, коли ніхто не заважає — це дивовижно", — поділився режисер.

Повна версія інтерв'ю: Про справжнє мистецтво у зомбі-просторі: інтерв'ю з режисером Дмитром Томашпольським у програмі "Точка опори"

Нагадаємо, Дмитро Томашпольський — кінорежисер, сценарист, продюсер, член Національної спілки кінематографістів України, Європейської кіноакадемії та Оскарівського комітету України. У його доробку понад 30 документальних та художніх фільмів. Експериментальна кінострічка "Простір", яку режисер зняв під час карантину, стала переможцем у категорії "Найкраща драма" на Австрійському міжнародному фестивалі, а також у номінації "Найкращий експериментальний повнометражний фільм" на Європейському фестивалі незалежного кіно. У перші місяці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Дмитро Томашпольський зняв документальний фільм "Лариса Кадочникова. Війна". Ця стрічка отримала відзнаку як найкращий документальний фільм про війну на українському кінофестивалі "Птах" у Великій Британії. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір