Тут здається, що ми в центрі, але це не так, — режисер Дмитро Томашпольський про сприйняття світом війни в Україні

Дмитро Томашпольський. Скриншот: kanaldim.tv

Український кінорежисер і сценарист Дмитро Томашпольський довгий час провів за кордоном, представляючи свій фантастичний трилер "Сторонній", який досі збирає нагороди, а також документальний фільм "Лариса Кадочникова. Війна". У програмі "Точка опори" він пояснив, що світ не хоче бачити "погану картинку" і взагалі мало знає про війну Росії проти України.

"Тим більше ми маємо зробити, щоб він побачив. Світу і сучасній людині взагалі не хочеться ніяких війн. Тому це природньо. Тут здається, що ми в центрі, але це не так. Вони кажуть: "Ну, ви там розберіться, що у вас там робиться. 20% території? То чого ви так побиваєтеся?". Я не вихваляюсь, але аудиторія після показу, після розмови з залом змінюється", — розповів Томашпольський.

Команді фільмів після показів зазвичай доводиться довго і багато пояснювати іноземній аудиторії про повномасштабне вторгнення Росії, каже режисер. Однак, за його словами, це таки працює — після таких бесід аудиторія змінюється.

Повна версія інтерв'ю: Про справжнє мистецтво у зомбі-просторі: інтерв'ю з режисером Дмитром Томашпольським у програмі "Точка опори"

Нагадаємо, Дмитро Томашпольський — кінорежисер, сценарист, продюсер, член Національної спілки кінематографістів України, Європейської кіноакадемії та Оскарівського комітету України. У його доробку понад 30 документальних та художніх фільмів. Експериментальна кінострічка "Простір", яку режисер зняв під час карантину, стала переможцем у категорії "Найкраща драма" на Австрійському міжнародному фестивалі, а також у номінації "Найкращий експериментальний повнометражний фільм" на Європейському фестивалі незалежного кіно. У перші місяці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Дмитро Томашпольський зняв документальний фільм "Лариса Кадочникова. Війна". Ця стрічка отримала відзнаку як найкращий документальний фільм про війну на українському кінофестивалі "Птах" у Великій Британії. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір