Неможливо в зомбі-просторі робити справжнє мистецтво, — режисер Дмитро Томашпольський про сучасний російський кінематограф

Дмитро Томашпольський. Скриншот: kanaldim.tv

Наприкінці літа 2023-го Росія випустила фільм "Свідок" про скрипаля з Бельгії, який на момент повномасштабного вторгнення з дружиною опинився в Києві. Значна кількість реплік у стрічці звучить англійською, тож фільм цілком може бути розрахованим на світові майданчики. Ведуча програми "Точка опори" Світлана Леонтьєва запитала в українського режисера Дмитра Томашпольського, чи зможуть росіяни за допомогою цього фільму спотворити події війни в очах іноземного глядача.

"Ні, не зможуть. Інколи я дивився і дивлюсь фільми, які вони виробляють. Рівень деградації зашкалює. Дуже смішний приклад — це новий ігровий фільм "Чебурашка". Багато хто з талановитих режисерів і акторів поїхали з країни. Неможливо в зомбі-просторі робити справжнє мистецтво, тому у них нічого не вийде. Особливо, з фільмами про те, що відбувається зараз. Але нам потрібно це робити. Однак є дуже важливий момент — треба робити це талановито і професійно. А це дуже складно", — вважає український режисер.

Томашпольський пояснює, що знімати талановито і професійно вдасться, що робити це через особистість і щирість. Глядач має сприйняти і повірити фільму, а це можливо тільки якщо автори щирі, талановиті і професійні, вважає він.

Повна версія інтерв'ю: Про справжнє мистецтво у зомбі-просторі: інтерв'ю з режисером Дмитром Томашпольським у програмі "Точка опори"

Нагадаємо, Дмитро Томашпольський — кінорежисер, сценарист, продюсер, член Національної спілки кінематографістів України, Європейської кіноакадемії та Оскарівського комітету України. У його доробку понад 30 документальних та художніх фільмів. Експериментальна кінострічка "Простір", яку режисер зняв під час карантину, стала переможцем у категорії "Найкраща драма" на Австрійському міжнародному фестивалі, а також у номінації "Найкращий експериментальний повнометражний фільм" на Європейському фестивалі незалежного кіно. У перші місяці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Дмитро Томашпольський зняв документальний фільм "Лариса Кадочникова. Війна". Ця стрічка отримала відзнаку як найкращий документальний фільм про війну на українському кінофестивалі "Птах" у Великій Британії. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір