"Це і наша провина. Треба працювати": режисер Дмитро Томашпольський пояснив, чому за кордоном так мало знають про війну в Україні

Дмитро Томашпольський. Скриншот: kanaldim.tv

Український кінорежисер і сценарист Дмитро Томашпольський довгий час провів за кордоном, представляючи свій фантастичний трилер "Сторонній", який досі збирає нагороди, а також документальний фільм "Лариса Кадочникова. Війна". У програмі "Точка опори" він розповів, що у Європі більшість людей все ще не знають, що в Україні йде війна. Команді фільмів після показів доводилося довго і багато пояснювати іноземній аудиторії про повномасштабне вторгнення Росії.

Найкраще, за словами Томашпольського, про війну РФ проти України знають у Польщі. В інших країнах є пробіли і в цьому, вважає режисер, є провина і українців.

"Мене здивувала реакція. Мені здавалося, що вже всі знають про війну і все розуміють. Ми були скрізь, по всій Європі і дуже були здивовані, бо деякі нічого не знають про війну. Найбільш добре знають у Польщі. Це зрозуміло. А далі… Угорщина, Словаччина… Проросійський вектор дуже сильний. Після показів ми дуже багато часу розказували, пояснювали і розплющували їм очі. Деякі нічого не знають про події в Бучі та Ірпені, про те, що робили і роблять окупанти. Це мене дуже здивувало. Дуже прикро, але я думаю, що це і наша провина. Треба працювати", — вважає режисер.

Томашпольський також поцікавився, що наш ворог робить у кіно в 2023 та 2024 роках, і знайшов виділений мільярд рублів і плани на 60 прем'єр нових фільмів. 

"Ви знаєте, що це будуть за фільми. Це прем'єри саме в кінотеатрах. А у нас зараз виходять фільми, які були зроблені ще до COVID-19, тому що фільм треба робити рік, а інколи два-три. Он "Довбуш" скільки робився", — додав він.

Повна версія інтерв'ю: Про справжнє мистецтво у зомбі-просторі: інтерв'ю з режисером Дмитром Томашпольським у програмі "Точка опори"

Нагадаємо, Дмитро Томашпольський — кінорежисер, сценарист, продюсер, член Національної спілки кінематографістів України, Європейської кіноакадемії та Оскарівського комітету України. У його доробку понад 30 документальних та художніх фільмів. Експериментальна кінострічка "Простір", яку режисер зняв під час карантину, стала переможцем у категорії "Найкраща драма" на Австрійському міжнародному фестивалі, а також у номінації "Найкращий експериментальний повнометражний фільм" на Європейському фестивалі незалежного кіно. У перші місяці повномасштабного вторгнення Росії в Україну Дмитро Томашпольський зняв документальний фільм "Лариса Кадочникова. Війна". Ця стрічка отримала відзнаку як найкращий документальний фільм про війну на українському кінофестивалі "Птах" у Великій Британії. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір