Розкриття старих тріщин та поява нових: гендиректорка Софії Київської Неля Куковальська розповіла про наслідки війни для пам'яток

Неля Куковальська. Скриншот: kanaldim.tv

У 2022 році генеральна директорка "Софії Київської" Неля Куковальська увійшла до складу Консультативної групи ЮНЕСКО з питань змін клімату та світової спадщини. До складу групи також увійшли експерти від Естонії, Угорщини, Чехії, Словаччини. Експерт з РФ не отримав жодного голосу. У програмі "Точка опори" гендиректорка заповідника розповіла, чим займається ця група та які наслідки війни в Україні спеціалісти помічають на пам'ятках.

Консультативна група ЮНЕСКО з Нелею Куковальською у складі займається дослідженням впливу екології на стан пам'яток. У зв'язку з урбанізацією, особливо у великих містах, постало питання, як убезпечити пам'ятки та продовжити їх термін життя. 

"Наприклад Софія Київська 900 років жила в спокійному середовищі, а останні 100 років — машини, будівництва, урбанізація міста. Все це негативно впливає на стан її збереження. Ми маємо кожного дня ставити "діагноз" нашим пам'яткам. Для цього ми запровадили комплексну систему моніторингу, де відслідковуємо всі параметри. На жаль, у нас немає сейсмостанції, яка б фіксувала вібраційні навантаження внаслідок вибухів. По-перше, Софії тисяча років. По-друге, вона розташована на просадкових ґрунтах. По-третє, це фундаменти мілкого закладення, лінійніі", — каже Куковальська.

Під час вібраційних навантажень спеціалісти спостерігають розкриття тріщин, появу нових тріщини на пам'ятках. 

"Ми зараз співпрацюємо з американською компанією, яка спеціалізується на будівництві у сейсмоактивних місцях. Вона вже заклала бюджет на наступний рік і допоможе нам", — додала гендиректорка заповідника.

Повна версія інтерв'ю: Загрози для Софії Київської, візит Макрона, зниклі мощі Ярослава Мудрого: гендиректорка Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська у "Точці опори"

Нагадаємо, Неля Куковальська — українська музейниця, генеральна директорка Національного заповідника "Софія Київська", заслужена працівниця культури України, академік Української академії архітектури. Керувала організаційною роботою з пошуку зниклих останків Ярослава Мудрого, а також унікальним науково-реставраційним проєктом відновлення Андріївської церкви в Києві. Увійшла до складу Консультативної групи ЮНЕСКО з питань змін клімату та світової спадщини. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір