Хтось хоче бачити капелана Греко-католицької церкви, хтось — Римо-католицької: капелан Сергій Дмитрієв розповів про свою роботу у Збройних силах

Сергій Дмитрієв. Фото: kanaldim.tv

У програмі "Точка опори" капелан Сергій Дмитрієв пояснив, у чому полягає його робота в Збройних силах України, які священники потрібні військовослужбовцям та чи вчать їх додатково.

15 березня 2023 року Сергій Дмитрієв заступив на посаду офіцера капеланської служби Командування сил територіальної оборони ЗСУ. Він займається розбудовою капеланської служби в командуванні сил ТрО. 

"Треба набирати по священнику в кожен підрозділ. Навчання, співбесіди, підбір саме того священика для саме того підрозділу. Територіальна оборона — це рід ЗСУ, який прив'язаний до певної територіальної громади. Якщо мова йде про Івано-Франківщину або Львівську область, де багато хлопців католиків, то вони хочуть бачити капелана Греко-католицької церкви або Римо-католицької. Хтось хоче бачити з Євангельських церков. Ми проводимо опитування для того, щоб задовольнити релігійні потреби військовослужбовців", — пояснив отець Сергій.

Дмитрієв звертає увагу на те, що їх зустрічі капеланів називаються "вишкіл", а не "школа", тому що це додаткові заняття. Це збори, на яких капелани бачать один одного, вчаться співпрацювати та обмінюються досвідом. Програму навчання капеланів рекомендував Генеральний штаб ЗСУ. 

"Це до декількох місяців і вони постійні. Час від часу капеланів збирають, але вони вже приходить навченими і підготовленими. Ми проводимо внутрішнє навчання, тому що нам треба співпрацювати у своєму роді військ тероборони. Велика кількість військовослужбовців, багато бригад, підрозділів — багато капеланів. Треба, щоб вони між собою взаємодіяли, спілкувалися і ділилися досвідом", — розповів капелан.

Повна версія інтерв'ю: Про жінок, які зазнали сексуального насильства від росіян, та про те, чи є атеїсти грішниками: військовий капелан Сергій Дмитрієв у "Точці опори"

Нагадаємо, Сергій Дмитрієв — офіцер капеланської служби Командування сил територіальної оборони ЗСУ, позивний "Падре". 12 років прослужив у херсонському храмі Святої Варвари. Після анексії Криму одним із перших перевів свою парафію до Української православної церкви Київського патріархату. Голова правління громадської організації "Елеос-Україна", яка реалізовує низку соціальних проєктів, зокрема опікується жінками, що зазнали насилля внаслідок війни, та допомагає вимушеним переселенцям. Крім того, Сергій Дмитрієв очолює соціальну службу Православної церкви України і є одним з ініціаторів створення стіни пам'яті біля Михайлівського золотоверхого собору у Києві. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір