Засмічено, все у жахливому стані, присутність "руського міра" на кожному кроці, — директор Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко про стан деяких приміщень

Максим Остапенко. Фото: kanaldim.tv

В.о. директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко розповів у програмі "Точка опори" заявив, що в Нижній лаврі було виявлено 36 несанкціонованих споруд, а також багато засмічених та зруйнованих приміщень. Він вірить, що з часом їх вдасться відновити і привести до ладу, але для цього необхідні не лише кошти, а й серйозна державна підтримка.

За словами очільника заповідника, присутність "руського міра" була ледь не на кожному кроці. Висіли навіть реклами монастирів окупованого Росією Севастополя та календарі російською.

"Найбільше з пам'яток мене особисто вразила галерея поряд із нижніми печерами. Це у перші дні, коли ми зайшли в приміщення, які мала відпрацювати комісія Міністерства культури. Це пам'ятки національного значення. Було засмічено, все у жахливому стані, присутність "руського міра" на кожному кроці. Наприклад, там висіла реклама монастирів Севастополя, Кримської єпархії. Коли я це побачив, я зрозумів, що, на жаль, зміни якщо і відбуваються, то в окремих головах, а система Московського патріархату залишається тією ж самою. Я впевнений, всі пам'ятки будуть приведені до ладу. Ті об'єкти, які були пошкоджені, їх можна буде привести в первинний стан, але це потребує дуже серйозної державної підтримки і державної політики в цьому напрямку", — розповів Максим Остапенко.

Повна версія інтерв'ю: Незаконні добудови, заповідник "Хортиця" та Каховська ГЕС: очільник "Києво-Печерської лаври" Максим Остапенко у "Точці опори"

Нагадаємо, Максим Остапенко — науковець, археолог, культурний діяч, кандидат історичних наук, автор понад 30 наукових праць з історії острова Хортиця та Нижнього Подніпров'я. Співавтор дослідження та реставрації унікальних об'єктів підводної спадщини. З 2007 року — генеральний директор Національного заповідника "Хортиця". Після початку повномасштабного російського вторгнення вступив до лав Збройних сил України. У квітні 2023 року був призначений виконуючим обов'язки генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір