"Лавру хотіли перетворити на резиденцію патріарха Кирила": директор Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко розповів про 36 несанкціонованих споруд на території 

Максим Остапенко. Фото: kanaldim.tv

В.о. директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко у програмі "Точка опори" заявив, що в Нижній лаврі було виявлено 36 несанкціонованих споруд. Деякі будували за державні кошти, деякі — взагалі капітальні.

"Це мені здається однією з найбільших наруг з тих, що робила Московська церква над Лаврою. Це власне сучасне будівництво. Я, як історик і археолог, дивлюся на ці споруди і розумію, що вони намагалися робити деякі з них в стилі Лаври чи псевдоукраїнського бароко. Але їх новобуди затьмарюють автентичні пам'ятки, яким сотні років. У Нижній лаврі 15 капітальних споруд. Вони пояснюють їх тим, що монастирю ж треба було розвиватися", — розповів він.

Мова йде про житлові споруди, маєтки, офісні прибудови — все, щоб служителям там було зручно жити. Остапенко зазначив, що за часів президентства Віктора Януковича (2010-2014) Лавру хотіли зробити резиденцією предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кирила.

"Нам нав'язували, особливо за часів Януковича, ідею того, що треба з Лаври повністю прибрати всі музейні об'єкти, прибрати всі структури, які зайняті охороною культурної спадщини, і перетворити її на резиденцію патріарха Кирила. Це була офіційна фактична тенденція, про яку свідчать численні документи. На жаль, багато речей в цьому плані робилося за бюджетні кошти", — пояснив в.о. гендиректора.

Повна версія інтерв'ю: Незаконні добудови, заповідник "Хортиця" та Каховська ГЕС: очільник "Києво-Печерської лаври" Максим Остапенко у "Точці опори"

Нагадаємо, Максим Остапенко — науковець, археолог, культурний діяч, кандидат історичних наук, автор понад 30 наукових праць з історії острова Хортиця та Нижнього Подніпров'я. Співавтор дослідження та реставрації унікальних об'єктів підводної спадщини. З 2007 року — генеральний директор Національного заповідника "Хортиця". Після початку повномасштабного російського вторгнення вступив до лав Збройних сил України. У квітні 2023 року був призначений виконуючим обов'язки генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір