Гендиректорка Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська згадала, як напередодні повномасштабного вторгнення з собору впав хрест

Неля Куковальська. Скриншот: kanaldim.tv

Вночі 14 січня 2022 року внаслідок сильних поривів вітру із одного із куполів Софійського собору впав хрест. На той момент востаннє хрести замінювали у 1978-1979 роках. Радянські реставратори огорнули чорний метал основи хрестів міддю, що спровокувало руйнування. У програмі "Точка опори" генеральна директорка Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська згадала про цю подію та розповіла, як замінювали хрест під час воєнних дій.

"З південно-східного купола Софійського собору дійсно впав хрест. Був шок, але тоді не думалося нічого погано. Ми думали, де знайти кошти, щоб його відновити, встановити. Звернулась у міністерство — звичайно, коштів немає. Але спасибі є небайдужі до спадщини люди. Ми почали робити хрест, але почалася війна. Не встигли закінчити. Другого березня, коли російські війська підступали до Києва, ми зібрались із громадою і вирішили, що хрест треба відновлювати", — поділилася Куковальська.

На той час був готовий хрест на Теплу Софію, закінчений саме перед війною. Він абсолютно інший за архітектурою, каже гендиректорка, але це тоді було не так важливо. Кріплення були різні, команда мучилася години зо три, щоб його встановити і закріпити.

"Освятили. Він простояв до вересня. За літо ми закінчили реставрацію того хреста, освятили його на День Святого Володимира з митрополитом Єпіфанієм", — додала вона.

Повна версія інтерв'ю: Загрози для Софії Київської, візит Макрона, зниклі мощі Ярослава Мудрого: гендиректорка Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська у "Точці опори"

Нагадаємо, Неля Куковальська — українська музейниця, генеральна директорка Національного заповідника "Софія Київська", заслужена працівниця культури України, академік Української академії архітектури. Керувала організаційною роботою з пошуку зниклих останків Ярослава Мудрого, а також унікальним науково-реставраційним проєктом відновлення Андріївської церкви в Києві. Увійшла до складу Консультативної групи ЮНЕСКО з питань змін клімату та світової спадщини. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір