Має відбутися повне переосмислення того, чим володіє держава в назві "лавра", — гендиректор заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко

Максим Остапенко. Фото: kanaldim.tv

Науковець, археолог та в. о. гендиректора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко у програмі "Точка опори" розповів про виклики, які одразу постали перед ним після вступу у повноваження. 

"Найперше я побачив, що лавра три роки перебувала в періоді надзвичайно складної історії: два роки — COVID-19, потім рік війни. Поставлена задача — об'єднати Верхню і Нижню лаври, повернути все це в державне управління. Над нею працюємо щодня. Має відбутися повне переосмислення того, чим володіє держава в назві "лавра". Що це таке? Чи це монастир Московського патріархату, в якому нам нав'язують російські міфи, чи ми повертаємо лавру українцям і кажемо, що це наша тисячолітня святиня, яка має працювати на підсилення нашої духовності і культурної спадщини", — сказав він.

Максим Остапенко додав, що щонайменше останні 30 років Росія системно працювала над тим, щоб зачистити все українське в Києво-Печерській лаврі всіма доступними способами. Тож головна місія зараз — повернути українську лавру народу України. 

"Українці з одного боку бачать, що вона наша, а з іншого боку — відчувають, наскільки той наратив тут домінував. Ми спілкуємося з монахами, серед яких багато українців і проукраїнськи налаштованих, але вони перебувають під якимось зомбуючим тиском і досі, вже на другому році війни, не можуть змінити цю парадигму", — розповів Остапенко.

Щоб виправити ситуацію, до цього має долучитися не тільки заповідник, вважає виконуючий обов'язки гендиректора, тому що функція заповідника і його керівництва — охорона культурної спадщини, а питання повернення українців у лавру включає також філософський і релігієзнавчий виклик. 

Досвід роботи у заповіднику "Хортиця" дуже допомагає зараз Максиму Остапенку в роботі на чолі "Києво-Печерської лаври".

Повна версія інтерв'ю: Незаконні добудови, заповідник "Хортиця" та Каховська ГЕС: очільник "Києво-Печерської лаври" Максим Остапенко у "Точці опори"

Нагадаємо, Максим Остапенко — науковець, археолог, культурний діяч, кандидат історичних наук, автор понад 30 наукових праць з історії острова Хортиця та Нижнього Подніпров'я. Співавтор дослідження та реставрації унікальних об'єктів підводної спадщини. З 2007 року — генеральний директор Національного заповідника "Хортиця". Після початку повномасштабного російського вторгнення вступив до лав Збройних сил України. У квітні 2023 року був призначений виконуючим обов'язки генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір