Робота Російською православною церквою велася завжди, але особливо активізувалася з приходом Путіна, — гендиректор "Києво-Печерської лаври" Максим Остапенко

Максим Остапенко. Фото: kanaldim.tv

Гендиректор Національного заповідника "Хортиця" та в. о. гендиректора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" Максим Остапенко вважає, що процес поширення "руського міра" в лаврі розпочався ще за часів Івана Мазепи. Адже саме після того, як Мазепа був вигнаний з України, Росія зрозуміла, що український дух і бажання бути самостійним може сильно вплинути на історію. Про роботу РПЦ у часи незалежної України Остапенко розповів у програмі "Точка опори".

"Ми маємо безліч маркерів російської присутності в стінах і на території Києво-Печерської лаври. Ця системна робота почалася з петровських часів і продовжувалася до останнього. Робота російською православною церквою велася завжди, але особливо активізувалася з приходом Путіна. У кінець 90-х та початок 2000-х це стало офіційною доктриною", — розповів Максим Остапенко.

Він додав, що якщо поглянути на друковану продукцію, яка стала просуватися через лавру, на святих, яких тут починали шанувати, то можна побачити як з кожним роком зменшувалася і зменшувалася частка українського.

"На жаль, у певному форматі це продовжується і досі навіть представниками УПЦ. Останній їх календар на 2023 рік видано вже під час війни російською мовою. Слово "Україна" є лише в найменуванні звання Онуфрія як митрополита всієї України", — сказав він.

Повна версія інтерв'ю: Незаконні добудови, заповідник "Хортиця" та Каховська ГЕС: очільник "Києво-Печерської лаври" Максим Остапенко у "Точці опори"

Нагадаємо, Максим Остапенко — науковець, археолог, культурний діяч, кандидат історичних наук, автор понад 30 наукових праць з історії острова Хортиця та Нижнього Подніпров'я. Співавтор дослідження та реставрації унікальних об'єктів підводної спадщини. З 2007 року — генеральний директор Національного заповідника "Хортиця". Після початку повномасштабного російського вторгнення вступив до лав Збройних сил України. У квітні 2023 року був призначений виконуючим обов'язки генерального директора Національного заповідника "Києво-Печерська лавра". 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір