Не хочу називати це Стіною плачу, — капелан Сергій Дмитрієв про Стіну пам'яті біля Михайлівського собору в Києві 

Сергій Дмитрієв. Фото: kanaldim.tv

На мурах Михайлівського собору розташована Стіна пам'яті полеглих захисників у російсько-українській війні. Її відкрили на перші роковини Іловайської трагедії — 29 серпня 2014 року. На ній розміщені секції з фото загиблих воїнів починаючи з 2014-го. Одним із ініціаторів створення Стіни пам'яті є офіцер капеланської служби Командування сил територіальної оборони ЗСУ Сергій Дмитрієв. У програмі "Точка опори" він розповів про важливість цього проєкту та про те, чому не вважає її Стіною плачу.

"Стіна пам'яті біля монастиря — це знакове місце. Звідти відправлялися перші загони на російсько-українську війну у 2014 році, тут ховають майже кожного дня наших військовослужбовців. Це місце пам'яті міста, де збираються патріоти України. Я б сказав, що це духовне серце України", — сказав військовий священник.

Другий символ у тому, що стіна символізує людей, пояснює отець Сергій. Ми — міць і стіна України. 

"Не хочу називати Стіною плачу, тому що це стіна доблесті, це стіна тих людей, які захистили, і ми повинні пишатися. Звичайно, це місце скорботи і шани, але поряд проходять діти, і вони щасливі, вони посміхаються. Хоч вони навіть не розуміють, хто це на фотографіях", — додав він.

Повна версія інтерв'ю: Про жінок, які зазнали сексуального насильства від росіян, та про те, чи є атеїсти грішниками: військовий капелан Сергій Дмитрієв у "Точці опори"

Нагадаємо, Сергій Дмитрієв — офіцер капеланської служби Командування сил територіальної оборони ЗСУ, позивний "Падре". 12 років прослужив у херсонському храмі Святої Варвари. Після анексії Криму одним із перших перевів свою парафію до Української православної церкви Київського патріархату. Голова правління громадської організації "Елеос-Україна", яка реалізовує низку соціальних проєктів, зокрема опікується жінками, що зазнали насилля внаслідок війни, та допомагає вимушеним переселенцям. Крім того, Сергій Дмитрієв очолює соціальну службу Православної церкви України і є одним з ініціаторів створення стіни пам'яті біля Михайлівського золотоверхого собору у Києві. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір