Капелан Сергій Дмитрієв пояснив, чому військових священників після 24 лютого 2022 року стало менше

Сергій Дмитрієв. Фото: kanaldim.tv

У програмі "Точка опори" священник, колись Моспатріархату, який першим під час війни перейшов до невизнаного тоді Київського патріархату, Сергій Дмитрієв розповів про те, чому капеланів стало менше після 24 лютого 2022 року. "Падре", як його називають серед військових, активно виступав за ухвалення закону "Про Службу військового капеланства" у 2021 році.

За словами отця Сергія, з початком повномасштабного вторгнення росіян його служба майже ніяк не змінилася.

"Змінились командири, якесь навколишнє середовище, менше часу проводжу дома, менше відпочиваю, більше навантаження. А так, в цілому, як служили, так і служимо", — каже він.

Точку цифру капеланів наразі Сергій Дмитрієв назвати не зміг, однак каже, що їх поменшало. Всього у ЗСУ є 738 посад військових священників. Станом на квітень 2023 року, за даними начальника Служби військового капеланства ЗСУ Апарату Головнокомандувача ЗСУ полковника Олексія Терещука, мандати для здійснення такої діяльності отримали 244 священнослужителя.

"Зараз їх стало менше, ніж ніж було до 24 лютого 2022 року. Тому що вийшов закон про капеланську службу, згідно з яким капелан іде до війська як військовослужбовець. Це обмежує тебе, ти повинен жити і служити при військовій частині. Навіть щоб потрапити до вас у студію, мені треба було попросити, щоб надали дозвіл. Не всі хочуть обмежувати себе, бо це вже абсолютно інший формат служіння. Не всі готові, а не всі вмотивовані. Комусь краще залишатися волонтером і приїздити до військовослужбовців і допомогти так", — пояснив "Падре".

Повна версія інтерв'ю: Про жінок, які зазнали сексуального насильства від росіян, та про те, чи є атеїсти грішниками: військовий капелан Сергій Дмитрієв у "Точці опори"

Нагадаємо, Сергій Дмитрієв — офіцер капеланської служби Командування сил територіальної оборони ЗСУ, позивний "Падре". 12 років прослужив у херсонському храмі Святої Варвари. Після анексії Криму одним із перших перевів свою парафію до Української православної церкви Київського патріархату. Голова правління громадської організації "Елеос-Україна", яка реалізовує низку соціальних проєктів, зокрема опікується жінками, що зазнали насилля внаслідок війни, та допомагає вимушеним переселенцям. Крім того, Сергій Дмитрієв очолює соціальну службу Православної церкви України і є одним з ініціаторів створення стіни пам'яті біля Михайлівського золотоверхого собору у Києві. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір