"Навіть у військовому госпіталі не мали право лікуватися": капелан Сергій Дмитрієв пояснив важливість ухваленого в 2021-му закону про капеланство

Сергій Дмитрієв. Фото: kanaldim.tv

У листопаді 2021 року Верховна Рада ухвалила закон, згідно з яким Служба військового капеланства стала окремою структурою у складі ЗСУ, Нацгвардії та інших військових формувань України. Про важливість цього рішення та нові соціальні гарантії військових священників у програмі "Точка опори" розповів офіцер капеланської служби Командування сил територіальної оборони ЗСУ Сергій Дмитрієв з позивним "Падре".

"Ми хотіли, щоб священник так само був захищений соціальними гарантіями, як і інші військовослужбовці. Мій шлях капелана з 2014 року — це просто волонтерство, з 2016-2017-го — трудовий договір і служба як цивільної особи. Працівник Збройних сил України, але цивільний. Наприклад, ми не мали права ходити у військову їдальню. Ми там багато на що не мали права. Якщо наш священник отримував поранення чи контузію, він ніяк не був захищений, не мав права на виплати і на отримання статусу учасника бойових дій, якщо він навіть знаходився в бойових діях", — розповів він.

До прийняття закону "Про Службу військового капеланства" такі священнослужителі не могли навіть лікуватися у військових госпіталях, якщо отримували поранення під час служби у зоні бойових дій.

"І, звичайно, не отримували ніякої фінансової винагороди. За цивільно-правовим договором мали зарплату 7000 гривен. Мені цих грошей вистачало на тиждень заправити власне авто, якому я їздив до військовослужбовців", — додав Сергій Дмитрієв.

Повна версія інтерв'ю: Про жінок, які зазнали сексуального насильства від росіян, та про те, чи є атеїсти грішниками: військовий капелан Сергій Дмитрієв у "Точці опори"

Нагадаємо, Сергій Дмитрієв — офіцер капеланської служби Командування сил територіальної оборони ЗСУ, позивний "Падре". 12 років прослужив у херсонському храмі Святої Варвари. Після анексії Криму одним із перших перевів свою парафію до Української православної церкви Київського патріархату. Голова правління громадської організації "Елеос-Україна", яка реалізовує низку соціальних проєктів, зокрема опікується жінками, що зазнали насилля внаслідок війни, та допомагає вимушеним переселенцям. Крім того, Сергій Дмитрієв очолює соціальну службу Православної церкви України і є одним з ініціаторів створення стіни пам'яті біля Михайлівського золотоверхого собору у Києві. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір