"Почувався я не зовсім добре": Ахтем Сеітаблаєв поділився спогадами про останню поїздку в Крим

Ахтем Сеітаблаєв. Фото: kanaldіm.tv

Український актор та режисер кримськотатарського походження Ахтем Сеітаблаєв поділився у програмі "Точка опори" спогадами про свою останню поїздку в Крим.

Ведуча Світлана Леонтьєва зазначила, що режисери зазвичай знімають кіно про те, що болить найбільше. Про українсько-російську війну Сеітаблаєв зняв "Кіборгів" і "Мирний-21", про біль кримських татар — "Хайтарму" і "Чужу молитву". Прем'єра стрічки "Хайтарма" відбулася у Сімферополі в 2013 році. А в 2014-му режисер востаннє був на Кримському півострові.

"П'ятого березня 2014 року. У цей день я з сином сидів у потязі. Пероном бігали так звані "казаки", було чутно крики жінок про те, що потяг замінований. Я не можу точно стверджувати, але це був чи не останній потяг, який ішов з Криму в Україну. Почувався я не зовсім добре, оскільки тоді ще вчився ходити після операції на хребті і розумів, що якщо щось трапиться і потрібні будуть мої фізичні сили, то я нічого не зроблю", — згадує Сеітаблаєв.

Своїм улюбленим місцем в Криму Ахтем вважає батьківщину його матері — селище Морське (до 1949 Капсихор, — ред.) біля Судака і Нового Світу.

Повна версія інтерв'ю: Про зйомки "Мирний-21", останню зустріч із мамою та спогади про Крим: Ахтем Сеітаблаєв у "Точці опори"

Нагадаємо, Ахтем Сеітаблаєв — український актор і режисер. Походить з родини депортованих кримських татар. Заслужений артист Автономної Республіки Крим. Найвідоміші режисерські роботи: "Хайтарма" (2012), "Кіборги" (2017), "Захар Беркут" (2019). За участь у фільмі Нарімана Алієва "Додому" отримав нагороду за найкращу чоловічу роль на сьомому Міжнародному Босфорському кінофестивалі. Керує культурним простором "Кримський дім". З початку повномасштабного вторгнення приєднався до сил територіальної оборони. 10 грудня 2022 року отримав почесний нагрудний знак Головнокомандувача Збройних сил України. Розлучений, має трьох дітей та онуків. 

Попередні випуски "Точки опори":

Прямий ефір